U  Sarajevu je promovisana knjiga k „Imunitet države od suđenja i izvršenja“ autorice doc. dr. Ajle Škrbić. Promotori su bili prof. dr. Vladimir-Đuro Degan iz Hrvatske, prof. dr. Ernest Petrič iz Slovenije i acc. prof. dr. Slavo Kukić iz BiH. Saglasni su bili u zaključku da je riječ o knjizi koja će popuniti krupnu prazninu u pravnoj literaturi bivše Jugoslavije, ali i šire.

 

Prepun Atrijum pokazao je da vlada veliko interesovanje za ovu tematiku. U publici su bili prisutni studenti, profesori, diplomate, kao i veliki broj stručnjaka iz svih država bivše Jugoslavije. Po završetku predstavljanja knjige od strane promotora i autorice publika se uključila sa pitanjima. Sudeći prema komentarima prisutnih, autorica je napravila veliki uspjeh načinom pisanja i odabirom teme.

Knjiga „Imunitet države od suđenja i izvršenja“ je objavljena od strane vodećeg izdavača akademske knjige u BiH „University Press Sarajevo“. Već je postala obavezna literatura na čak dva univerziteta u BiH – Univerzitetu u Travniku i Univerzitetu u Sarajevu. Nadalje, već se nalazi na policama od Library of Congress u Washington D.C, preko Columbia University Library u New Yorku, University of Michigan Library i Harvard Law School Library na Cambridgeu, do Biblioteke SANU u Beogradu i Biblioteke Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

U Sarajevu predstavljena knjiga „Imunitet države od suđenja i izvršenja“ autorice doc. dr. Ajle Škrbić
Sa promocije u Sarajevu

Inače, autorica doc. dr. Ajla Škrbić je stručnjakinja za međunarodno pravo, sa iskustvom od preko 10 godina u toj oblasti. Predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, gdje obnaša i funkciju prodekanese za naučno-istraživačku djelatnost i razvoj. U 2017. godini izabrana je za najbolju mladu naučnicu iz Bosne i Hercegovine od strane Austrijskog federalnog ministarstva za nauku, istraživanje i ekonomiju i Instituta za Dunavski region i središnju Evropu. Takođe, stipendista je Ujedinjenih nacija za međunarodno pravo, čime je postala prva osoba sa prostora bivše Jugoslavije koju su na ovaj način nagradile Ujedinjene nacije.

Napisala je i objavila veliki broj radova iz oblasti međunarodnog javnog prava širom svijeta, između ostalog u SAD, Njemačkoj, Južnoj Koreji, Španiji, Makedoniji, Belgiji, Austriji, Azerbejdžanu, Turskoj, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj.

Certificirana je predavačica Agencije za državnu službu BiH za pravne teme, te oficijelna edukatorica Centra za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH. Predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku, gdje je i prodekanesa za naučno-istraživačku djelatnost i razvoj.