Travnička džamija Sulejmanija sutra svečano otvara vrata za vjernike nakon najveće i najsveobuhvatnije restauracije ovog značajnog vjerskog i kulturno-historijskog objekta, koji je i jedan od simbola Travnika.

 

Sulejmanija džamija ili, kako je narod zove, Šarena zbog oslikanih zidova s vanjske i unutrašnje strane, jedan je od najznačajnijih kulturno-historijskih objekata na području Kantona, ali i mnogo šire. Svečano otvorenje je zakazano za danas 11.30 sati.

U aprila 2017. godine u prostorijama Vakufske direkcije u Sarajevu potpisan je ugovor sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske za restauraciju i rekonstrukciju Sulejmanije džamije u Travniku, a u aprilu 2019. godine ovaj objekt bit će predat na ponovnu upotrebu u punom kapacitetu i punom sjaju, jer posao koji je obavljen hvale je vrijedan.

– Zadovoljni smo uređenim i možemo kazati da je rok ispoštovan. Projekt je obuhvatio potpunu rekonstrukciju i restauraciju samog objekta džamije sa restauracijom slikanih elemenata, zatim rekonstrukciju poslovnih prostora ispod objekta džamije (Bezistan, op. a.), te vanjsko uređenje u sklopu kojeg je uređen potok uz džamiju – ističe mr. Salih ef. Indžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Travnik.

Najvažnije od svega, prema riječima glavnog imama Indžića, je činjenica da je projektom obuhvaćena i urađena sanacija i ojačavanje temelja, jer je nakon Drugog svjetskog rata bila narušena statika objekta. U januaru 1944. godine, tokom bombardiranja Travnika, bomba je pogodila u desni ćošak džamije od ulaza. Zbog te narušene statike često su se pojavljivale pukotine na zidovima džamije.

 Mubarek mjesec

– S obzirom na historijat, kapacitet i položaj u gradu, moram kazati da smo jedva čekali dan kada ćemo džamiju ponovno staviti u funkciju. Travnik je grad džamija, koristili smo kapacitete manjih mahalskih džamija kao nadomještaj za onaj koji nam je pružala Šarena džamija, i evo, hvala Bogu, dočekali smo i taj dan kada se ona vraća u funkciju. Značajno je da se to dešava prije nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana – ističe ef. Indžić.

Nacionalni spomenik

– Šarena džamija nalazi se na listi nacionalnih spomenika BiH. Izgrađena je u drugoj polovini 16. stoljeća. Smještena je u strogom centru grada Travnika i nezaobilazan je spomenik kulture za sve koji dolaze na ovo područje. Značaj njene rekonstrukcije je gotovo nemoguće valorizirati – naglašava glavni imam Indžić.

(avaza.ba)