Sedmi Dječiji festival kojeg organizira Institut Yunus Emre, održat će se 25. aprila 2019. godine sa početkom u 13:30 sati u Areni u Zenici. Očekuje se da će na sedmom Dječijem festivalu prisustvovati oko 6.500 djece iz cijele Bosne i Hercegovine, odnosno, učenika osnovnih škola koji u okviru nastavnog procesa izučavaju turski jezik.

 

Ovogodišnji, sedmi po redu, Dječiji festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske te Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Dječiji festival je finalni program godišnjih aktivnosti organizovanih u sklopu projekta „Moj izbor je turski“ koji Institut Yunus Emre provodi u BiH od školske 2011/2012. godine.  Prve godine realizacije projekta, turski jezik je kao strani jezik izabralo 1.100 učenika od 6. do 9. razreda u osnovnim školama širom BiH. Sedam godina kasnije, turski jezik uči 8.522 osnovaca i srednjoškolaca u BiH. Do danas je tokom svog školovanja 12.197 učenika imalo priliku učiti turski jezik.

„U Institutu Yunus Emre smo projektom „Moj izbor je turski“ željeli doprinijeti unapređenju obrazovnog procesa na način da učenicima ponudimo mogućnost učenja turskog jezika kao stranog jezika u školi. Na taj način želimo dodatno ojačati prijateljske, kulturne i historijske veze koje stoljećima postoje između bosanskog i turskog naroda. U okviru projekta se realiziraju i različita takmičenja za osnovce i srednjoškolce kao što su sportski susreti, takmičenja u literarnim i likovnim radovima, te brojna druga takmičenja gdje najbolje nagrađujemo vrijednim nagradama.“, kazao je Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu.

Ove godine će biti uručene prigodne nagrade pobjednicima takmičenja iz turskog jezika, takmičenja talenata, te takmičenja za najbolji likovni rad i najbolji selfie.

Pored 6.500 učenika koji će učestvovati na 7. Dječijem festivalu u Zenici, prisustvo su potvrdile i brojne zvanice  među kojima su premijeri kantona, ministri obrazovanja kantona, načelnici općina, direktori škola, te predstavnici organizacija i institucija Republike Turske u BiH.

Sedmi Dječiji festival okupit će 6.500 mališana 25. aprila u zeničkoj Areni

Dječiji festival koji se tradicionalno održava svake godine nudi bogat kulturni i umjetnički sadržaj. Prethodnih godina su učesnike Dječijeg festivala zabavljale najveće zvijezde bh. muzičke scene kao što su Dino Merlin, Hari Mata Hari, Mirza Selimović i mnogi drugi. Učesnici će i ove godine moći uživati u sjajnim izvedbama učenika,  a organizator se pobrinuo i za goste iznenađenja.

Institut Yunus Emre je osnovan 2007. godine s ciljem predstavljanja Turske, turskog jezika, historije, kulture i umjetnosti, pružanja usluga onima koji se žele obrazovati u ovim oblastima, te razvijanja prijateljstva i osnaživanja kulturne razmjene između Turske i drugih zemalja.

Institut Yunus Emre je počeo s radom 2009. godine i iste godine otvorio svoje predstavništvo u BiH. Danas ima više od 58 kulturnih centara širom svijeta u okviru kojih se organizuju mnoge aktivnosti koje pored predstavljanja turske kulture i umjetnosti imaju za cilj predstavljati Republiku Tursku na nacionalnim i međunarodnim događajima.