Prva online kampanja u Bosni i Hercegovini „Slobodni za praznike!“ koju provodi Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine – STBIH iz dana u dan dobija sve snažniju podršku u javnosti. Više od 140 video poruka, stotine pisanih poruka i brojna pisma podrške stigla su putem e-mail adrese: [email protected]  ili direktno u STBIH od 1. aprila/travnja ove godine.

 

STBIH će organizirati 29. aprila/travnja 2019. godine, tačno u podne, online protest pod nazivom „Slobodni za praznike!“ koji ima za cilj ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju  pravo provesti praznike sa svojim porodicama.

„Online kampanja je vrlo hrabar iskorak u jedan novi vid artikulisanja zahtjeva sindikata koji je naišao na zaista veliku podršku radnika širom BiH, ali i regije. Podrška koju dobijamo svakodnevno jasno pokazuje da je naša namjera prepoznata od strane onih čiji smo interes i stavili u fokus kampanje. Izuzetno smo zahvalni na svakoj podršci, svakoj poruci koju su poslali radnice i radnici iz svih krajeva BiH koji su na vrlo kreativne i osobne načine rekli da su uz STBIH u ovoj borbi. Nadamo se da ćemo to pokazati i 29. aprila kada očekujemo da veliki broj ljudi svojim klikom na  www.slobodnizapraznike.com  pokažu da je zaista dosta rada u dane praznika“, kaže Mersiha Beširović, predsjednica STBIH.

Podršku online kampanji „Slobodni za praznike!“ pružaju građani, javne ličnosti, političari
Mersiha Beširović, predsjednica STBIH

Podršku online kampanji „Slobodni za prazike!“ pružili su i predstavnici političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, kako iz stranaka pozicije, tako i iz opozcije, brojne javne ličnosti, kolege iz drugih strukovnih sindikata iz BiH, ali i inozemstva.

Podsjećamo da je STBIH uputio premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću zvanične inicijative kojima se od premijera entiteta traži zakonsko reguliranje i provedba postojećih zakonskih rješenja kada je u pitanju pravo radnika u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti na slobodan dan za praznike.

„Online kampanja i inicijative upućene premijerima entiteta prvi su koraci u borbi i zalaganju članova STBIH za zakonsko uređenje i ostvarenje prava radnika u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti da budu „Slobodni za praznike!“, naglašava Beširović.

Komentari, video poruke, zahtjevi i mišljenja mogu se i dalje slati javno koristeći #slobodnizapraznike ili e-mail: [email protected]