U Sarajevu je danas ispred njegovog spomenika, u parku Kampusa Sarajevskog univerziteta upriličena ceremonija odavanja počasti i polaganja cvijeća. Sanja Toplan iz UABNOR-a Novo Sarajevo rekla je da je Tito bilo lider koji je gradio Bosnu i Hercegovinu i bivšu Jugoslaviju.

 

Udruženje „Josip Broz Tito“ iz Tuzle obilježilo je u subotu u Aleji heroja na Slanoj Banji u tom gradu godišnjicu smrti nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ.

Širom BiH obilježeno 39 godina od smrti Josipa Broza Tita

 

Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941-1945 Općine Travnik polaganjem cvijeća i minutom šutnje u 1505 odalo je počast Josipu Brozu Titu tvorcu nesvrstanih i jednom od najvećih državnika koje je Svijet imao. I ove godine okupilo se oko 20 građana Travnika i podsjetilo se na lik i djelo Josipa Broza Tita koji je u Drugom svjetskom ratu bio na čelu Narodnooslobodilačke vojske, a nakon završetka Drugog svjestkog rata obnašao je funkciju predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) sve do smrti 4. maja 1980. godine u Ljubljani.

 

Drugi o Titu:

Dvajt Ajzenhauer (Dwight Eisenhower), američki predsjednik i general: „Maršal Tito je najveći heroj Drugog svjetskog rata.”

Frenklin Ruzvelt (Franklin D. Roosevelt), predsjednik SAD, 1944. godine: „Titova odluka da se bori protiv nacista prekretnica je u historiji Drugog svjetskog rata…”

Nil Armstrong (Neil), američki astronaut: „Predsjednik Tito je čovjek koji je razaranje i rat pretvorio u stvaranje i mir.”

Miroslav Krleža, književnik: „ U ratu protiv Hitlera, goloruk, pa uspjeti! Staljinu reći: NE! Održati se! Još hiljade kasnijih uspjeha i pobjeda njegovih… Bio je sretan čovjek. Nijednog trenutka nije sumnjao u svoje ideale, a ostvario ih je više od svega, o čemu su pokoljenja naših pjesnika, političara, vladara i vojskovođa maštala vjekovima.”

Branko Ćopić, pisac i pjesnik: „Tito je neustrašivi div koji je došao iz narodne bajke, izvršio besmrtno djelo oslobođenja i ponovo se vratio u bajku.”

Mirza Delibašić, slavni košarkaš: „Tužan sam. Mislim da od mene nema tužnijeg Jugoslavena. Znam, svi tugujemo, ali ja, barem se meni čini, teže i bolnije sve ovo podnosim, jer je najljepši dan u mom životu onaj kada sam bio Titov gost. Koliko sam tada blistao od sreće, toliko sam sada tužan, naprosto malaksao.“

Helmut Šmit (Helmut Schmidt), njemački kancelar: „Malo je onih koji se cijeli svoj život uspijevaju, tako beskompromisno i bespoštedno prema samome sebi, staviti u službu vlastitog naroda i svjetske zajednice.”

Kenet Kaunda (Kenneth Kaunda), afrički državnik: „Predsjednik Tito je umro, ali je ostalo i ostat će njegovo djelo. Njegova poruka je da treba živjeti u miru, ljubavi, jednakosti i bratstvu među narodima. Zato je on veliki čovjek koji će zauvijek živjeti.”

Robert Mugabe, afrički državnik: „U ime svih naroda svijeta postavio je principe koji su trajna inspiracija čovječanstvu.”

Edževit Bulent (Ecevit), turski državnik: „Tito će biti pamćen vječno i s divljenjem zbog njegovih velikih doprinosa međunarodnom razumijevanju i svjetskom miru.”