“Hrvatsko proljeće Središnje Bosne 2019.”, kulturno-umjetnički program koji se već tradicionalno održava u Središnjoj Bosni, ove će godine početi u Novom Travniku, a svoju će svečanu završnicu, nakon dva mjeseca programskih sadržaja imati u Jajcu.

Šesto izdanje kulturno-umjetničkog festivala “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne 2019.” ove godine počinje u Novom Travniku izvedbom predstave “Vukovarsko svijetlo”. “Proljeće” će tako, kao i ranijih godina,  stići u Travnik, Gornji Vakuf – Uskoplje, Vitez, Busovaču, Kreševo, Fojnicu, Kiseljak, Žepče, Usoru, Bugojno, te najmanju općinu u FBiH – Dobretiće. Pored općina Srednjobosanskog  i Zeničko-dobojskog, “Hrvatsko proljeće” gostuje i u Kantonu 10, odnosno, Tomislavgradu, te po prvi puta u šest godina trajanja festivala u Sarajevu.

 

Ovogodišnje izdanje oslanja se, kako tvrde organizatori, Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Središnja Bosna, na “domaće snage”, odnosno, sadržaje nastale u Središnjoj Bosni, poput Gradskog kazališta mladih Vitez koje će u nekoliko gradova izvesti neke od svojih najboljih i višestruko nagrađivanih predstava.  “Lova iz snova”, “Čistačice” i “Trnoružica” predstave su koje će biti izvedene u okviru “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne”. Gradsko kazalište Vitez jedno je od najboljih amaterskih kazališta u BiH koje redovito osvaja nagrade na festivalima amaterskog teatra u našoj zemlji, ali i inozemstvu, čime je kroz više od desetljeća postojanja, postalo jedan od brendova kulture Središnje Bosne.

Ove će godine, večeri kulture biti posvećene tradiciji, pa će tako u Kreševu, biti organizirana radionica o potkivanju jaja, starom i gotovo izumrloj tehnici po čemu je kreševski kraj desetljećima poznat.  U Travniku će biti održana i izložba slika o Ljubuškom, rodnom mjestu Petra Barbarića, pod nazivom “Ljubuški:oaza u svjetlu”, a u Busovači će biti predstavljena i zbirka priča “Čarobno jezero” mlade autorice, Ivane Zekić.

O posebnoj povezanosti  Vukovara i Središnje Bosne, kao simbola stradavanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, svjedoči i gostovanje jedne od najizvođenijih predstava koja tematizira Domovinski rat, jest “Vukovarsko svijetlo” koja otvara” Hrvatsko proljeće”, te potom nastavlja mini – turneju po Središnjoj Bosni. Autori predstave su hrvatski branitelji Damir Markuš i Damir Plavšić.

Naredne sedmice počinje “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne”

Predstava “Vukovarsko svijetlo” do sada je izvedena u više od 150 gradova i općina u Hrvatskoj i iseljeništvu ( SAD, Australija, Kanada, Njemačka, Austrija, Švicarska, Novi Zeland”.  Nosi epitet i prve edukativne i domoljube predstave u režiji hrvatskih branitelja.

U Vitezu će, pak, biti odigrana predstava “Ivan Frano Jukić” nastala prema romanu Ivana Lovrenovića, a koja tematizira lik i djelo jednog od najvažnijih franjevaca Provincije Bosne Srebrene.  Dramatizaciju potpisuje glasovita glumica Nada Đurevska, a režiju Anela Križanac iz Travnika. Fra Ivan Frano Jukić, bosanski je fratar poznat po plodnom kulturnom angažmanu, pokretač je prvog časopisa u BiH “Bosanski prijatelj”. U borbi za pravdu, domovinu, narod i kulturu i danas je inspiracija brojnim umjetnicima u našoj zemlji.

U Žepču i Uskoplju gostuje Hrvatsko narodno kazalište Mostar, jedino profesionalno kazalište Hrvata u BiH, s kojim “Hrvatsko proljeće” već šestu godinu zaredom aktivno i angažirano surađuje.

Važno je istaknuti kako je ulaz na sve događaje u okviru “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne” slobodan što ga izdvaja od ostalih festivala sličnog karaktera. Kultura svima, neformalno je geslo ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB, organizatora  festivala.

Generalni pokrovitelji manifestacije su:

Ministarstvo kulture i sporta FBiH
Ministarstvo obrazovanja, znanost, kulture i sporta KSB