Veličanstvenom promocijom knjige za djecu „Čarobno jezero“ mlade autorice Ivane Zekić-Kurevija pred oko 300 oduševljenih posjetitelja koja je održana sinoć u salonu Party u Busovači, „Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“ u svojoj šestoj godini završilo je svoj ovogodišnji posjet Busovači.

 

„Čarobno jezero“ Ivane Zekić je prva knjiga za djecu na prostoru Busovače koja se pojavila u izdanju busovačke podružnice HKD Napredak. Ilustracije je priredila Žana Šarić, a recenzenti su Jelica Selak i Dragan Mučibabić. Lektorski posao odradila je Marijana Znahor koja je i vodila program predstavljanja knjige. O knjizi su biranim riječima govorili Dragan Mučibabić, Mirjana Jezildžić, te Anto Zirdum i kao urednik Josip Kurevija. Knjiga je katalogizirana u publikaciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Sarajevu, a tiskana je u tiskari Graforad u Zenici. U glazbenom dijelu nastupio je Zbor OŠ Busovača i vokalni sastav „Ivančice“, pažljivo odabranim skladbama: „Djeca su ukras svijeta“, „Nema zemlje dembelije“, „Kad snovi krila dobiju“ i na koncu „Kad bi svi ljudi na svijetu“ koju su izveli vokalni sastav „Ivančice i prijatelji“ u pratnji zbora OŠ Busovača pod ravnanjem prof. Magdalene Marić. Ulomke iz knjige vrlo nadahnuto čitale su Maja Krišto i Svjetlana Relota.

Hrvatsko proljeće u Busovači predstavilo knjigu za djecu “Čarobno jezero”

Na predstavljanju knjige nazočili su dužnosnici HDZ-a BiH koji su financijski pomogli izdavanje ove knjige – Predsjednik FBIH Marinko Čavara i ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić.

Knjiga „Čarobno jezero“ pisana je lakim djeci razumljivim jezikom, ne odveć duga, tematski vezana za odrastanje i sazrijevanje, didaktički organizirana s pokušajem da djeluje na odgoj djece u vezi s poželjnim ponašanjem u određenim situacijama, te sadrži avanturu i natprirodne pojave osmišljene da na trenutak odmakne čitatelje iz okrutnosti stvarnog svijeta i ojača prastare ljudske ideale istine, dobra i lijepoga, njegujući princip dobre nade. Zlo je u knjizi potpuno izostavljeno nanovo vjerujući da je bivanje moguće i izvan uvriježenog polariteta dobra i zla.

Hrvatsko proljeće u Busovači predstavilo knjigu za djecu “Čarobno jezero”

Čini se da je mlada autorica ovoga puta barem na trenutak uspjela ovako izmaštani svijet pretočiti i u stvarnost, barem kako se dalo zaključiti po burnim reakcijama publike.

Organizator predstavljanja Čarobnog jezera je Mladež HDZ-a Županije Središnja Bosna na čelu s predsjednikom Darijom Plavčićem.