Prvom dodjelom turističkih nagrada u organizaciji Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona večeras je na Vlašiću otvorena zimska turistička sezona. Turističkim radnicima sretnu i uspješnu zimsku turističku sezonu poželio je kantonalni premijer, Tahir Lendo.

 

 

Svečanom otvorenju predhodila je prva dodjela turističkih nagrada. Plakate za doprinos razvoju turizma najprije su uručene medijskim kućama i pojedincima u medijima, a nakon toga uslijedila je dodjela nagrada turističkim radnicima.

Tako je za najbolji planinski hotel proglašen hotl “Pahuljica” Vlašić, dok je najbolji planinski motel “Pegasus” na Raduši. U kategoriji gradskih hotela prvo mjesto pripalo je hotelu “Bank” u Kiseljaku, dok je najbolji gradski motel “Saraj” u Gornjem Vakufu/Uskoplju.

Najbolji wellness&spa centar su “Čardaci” Vitez, a konkresni centar je Hotel “Central” u Vitezu.

U konkurenciji porodičnih hotela najviše glasova novinara dobio je EKO FIS Vlašić, a hotel godine je “Blanca” na Vlašiću.

Nagradu za “održivi turizam” podjelili su EKO FIS Vlašić I Etno selo “Čardaci”. Najbolja destinacija zimskog turizma u SBK je SRC “Vlašić”,a najbolja destinacija ljetnog turizma Jajce.

U kategoriji sportsko-rekreacionih centara prvom mjesto pripalo je Centru “Romari” u Vitezu, dok je kulturna destinacija godine srednjovjekovna tvrđava Stari grad u Travniku. Najljepša prirodna turistička atrakcija je vodopad u Jajcu.

Sportska manifestacija godine je “Phrmamed noćna utrka” Travnik,najbolja manifestacija godine je “Šankanje”,a najbolja kulturna mnifestacija Festival FEDRA u Bugojnu.

U Jajce je otišla i nagrada za turističku destinaciju godine,  najbolja investicija u turizam u ovoj godini je Hotel “Vezir Palace” u Travniku.

Za najbolju investiciju godine u oblasti turizma proglašen je projekat gradnje nogometnog teren i podzemne garaža koju je izgradila firma “Ozon” d.d iz Travnika.

Večeras će na Vlašiću zvanično biti otvoren i događaj Šankanje, najbolji zimski festival u BiH na kojem se očekuje više hiljada gostiju iz cijele BiH. Sve posjetioce večeras će zabavljati Rialda i Saša Kovačević, dok će sutra navečer nastupati Amel Ćurić i Aleksandra Prijović.