Atletičar Amel Tuka u muškoj, a džudistkinja Larisa Cerić u ženskoj konkurenciji, sinoć su izabrani za sportiste Bosne i Hercegovine u 2019. godini, u tradicionalnom 75. izboru Sportskog saveza Bosne i Hercegovine.

 

Na svečanoj manifestaciji, održanoj u prepunom Narodnom pozorištu u Sarajevu, prestižna priznanja dodijeljena su i  sportistima i ekipama, koje su u prošloj 2019. godini ostvarili najznačajnije rezultate u nacionalnim prvenstvima i međunarodnim takmičenjima, te zaslužnim sportskim radnicima.

Naš najbolji sportista Amel Tuka, zbog priprema za novu sezonu i Olimpijske igre u Tokiju, nije mogao prisustvovati svečanosti. No, osvajač srebrene medalja sa Svjetskog prvenstva iz Dohe se videolinkom javio iz Južne Afrike gdje se trenutno nalazi.

Videolinkom se javila i Larisa Cerić najbolja u ženskoj konkurenciji.  Ona i Amel su naše najveće nade da će BiH donijeti prvo, historijsko odličje, sa olimpijskih igara.

Posebno priznanje „Mirza Delibašić“ dobila je naša košarkašica Marica Gajić. Najuspješniji trener je Branislav Crnogorac, dok su Posebna priznanja za publicistički rad dobili novinarka Arijana Saračević–Helać, autorica Filma „Bosna“, i novinar Muhamed Bikić, autor Filma „Hase“.

Među osvajačima priznanja su Dževad Poturak naš K1 borac i Mirza Pramenković, neporaženi svjetski prvak u kick boksu i mnogi drugi.

Svečanosti zbog obaveza u svom klubu nije prisustvovao i naš najbolji rukometaš Nikola Prce. Nagradu u njegovo ime primila je njegova sestra Karolina. Prce je dobio nagradu Ambasador Sporta.

This slideshow requires JavaScript.

Najveći aplauz dobila je Azra Dedić, koja je dobila Posebno priznanje za doprinos sportu i ostvarene rezultate u 2019. godini. Članica Judo kluba “Una“ zasjenila je izuzetnu konkurenciju na Europskom šampionatu u njemačkom Kelnu i došla do još jednog životnog podviga. Osvojila je srebrenu medalju u konkurenciji do 70 kilograma.

Nagradu za životno djelo dobio je i bivši nogometni reprezentativac BiH Vlatko Glavaš.

Ovogodišnji 75. izbor Sportskog saveza Bosne i Hercegovine održan je pod pokroviteljstvom Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a svečanosti su prisustvovali ministri iz Kantona Sarajevo Srđan Mandić i Mirvad Kurić, koju su najboljima dodijelili priznanja i nagrade  te brojne ličnosti iz diplomatskog, kulturnog  i sportskog miljea…

Svečanost su savršeno vodili voditeljica FTV-a Emina Hodžić i voditelj BHRT-a Danko Delibašić, sin legendarnog Mirze Delibašića.