U povodu obilježavanja obljetnice 70 godina postojanja Zavičajnog muzeja Travnik objavljena je prigodna filatelistička koverta, nastala u saradnji Društva filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik. Koverta je objavljena pod rednim brojem 123.

 

U Pošti Travnik sve poštanske pošiljke koje su poslane iz Travnika 30. marta 2020. godine bile su označene specijalnim poštanskim žigom s informacijom o ovoj muzejskoj obljetnici.

Zavičajni muzej Travnik utemeljen je 1950. godine. Za potrebe smještaja eksponata i zbirki prvobitno su korišteni različiti objekti u Travniku, poput  austrougarskog Zatvora, Velike nadbiskupske gimnazije, zgrade Zadužbine braće Fufić, Varoške džamije, Elči Ibrahim-pašine medrese. Od 1972.  godine nalazi se u zgradi sagrađenoj u medicinsko-zdravstvene svrhe  1928. godine iz sredstava Rockfelerove fondacije. Stalna izložbena postavka u ovoj zgradi otvorena je za posjete 1975. godine.

Fundus muzeja sadrži oko 80 hiljada eksponata. Zavičajni muzej Travnik danas je jedini zavičajni muzej na području Srednjobosanskog kantona.

 

This slideshow requires JavaScript.