Federalna vlada dopunila Odluku o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je sada određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, priopćeno je u četvrtak iz Vlade FBiH.

Vlada je donijela i Odluku kojom propisuje utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate. Privrednim  društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata.

Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM/litru derivata. Vlada FBiH će u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke obavijestiti Parlament FBiH o mjerama neposredne kontrole.

 Koliko država profitira od 1 litra goriva

Najveći  uvoznici goriva u Bosnu i Hercegovinu su HOLDINA I PETROL, a koliko država BiH zarađuje na litri goriva pogledajte u sljedećem prikazu.

Prosječna cijena jednog litra goriva je 1.40 KM koji svaki naftni trgovac mora platiti jednom od ova dva poduzeća. Ta cijena bila je 20.03. do 31.03. Na terminalu luke Ploče.

Troškovi koje trgovac nafte mora platiti su sljedeći:

– Nabavna cijena jednog litra goriva 1,40 KM ( Ukljucena cijena akciza 0.30 KM, Putarina 0.15 KM  putarina za autoput 0 25 KM)

– Minimalni troškovi transporta su 0,07 KM

– PDV 17 % 0,28 KM

Ukupno 1,75 KM Je cijena jednog litra goriva kojeg trgovac nafte mora da plati, a na cijenu od 1.81, koliko sad košta litra goriva zaradi 0.06 KM, od čega mora da plati radnika, struju, vodu i oste troškove koje mu država nameće.

Mali trgovci ne mogu opstati

Trenutne cijene na brojnim benzinskim pumpama su 1.81 KM, što znači da mali trgovci naftnim derivatima uopće ne posluju pozitivno, čak su i u minusu, jer treba platiti radnike, place, doprinose, razne akcize državi i brojne putarine za autoputeve, od kojih nismo nikad vidjeli niti jedan kilometer.

Pojedine općine u BiH ovih dana samostalno su donijele odluku da zatvore  benzinskih pumpe, te time ugroze brojne živote, jer policija, sanitet, vatrogasci moraju natočiti gorivo i vikendom.

Trenutno u najfrekfentnijim benzinskim crpkama u državi promet je pao za oko 70 %, jer nema naroda, nema ni protoka novca, a niti potrošnje izjavio je za naš portal ugledni gospodarstvenik koji se bavi prodajom nafte i naftnih derivate.

On je za naš portal naglasio kako unatoč tome što je posao drastićno opao, neće otpuštati radnike.

Prema ovim podatcima koje smo Vam iznijeli realna cijena jednog litra dizela iznosila bi preko 2 KM, da bi I trgovac zaradio 0.25 feninga po litri goriva.