U Travniku je danas prigodnim manifestacijama obilježen 9. maj Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. Srednjovjekovna tvrđava Stari grad večeras u bojama Evropske Unije (EU) i Bosne i Hercegovine (BiH.

 

Općina Travnik i Info centar Evropske Unije u BiH upriličili su na srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad večeras projekciju zastava Europske Unije i Bosne i Hercegovine. Ovo je dio projekta obilježavanja Dana Evrope u nekoliko gradova BiH: Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Travniku.

Simbol Travnika večeras u bojama Evropske Unije i Bosne i Hercegovine

Na današnji dan, 9. maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope.

Nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu svijet je krenuo u obnavljanje i stvaranje zajedničkih institucija, pa tako i Evropa. Upravo je stoga u drugoj polovini 40-ih i u prvoj polovini 50-ih godina došlo do stvaranja cijelog niza organizacija na internacionalnom nivou. Deveti maja 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je ideju o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik.