U okviru kulturne manifestacije “Ljeto na Starom gradu” Zavičajni muzej Travnik i ove godine organizirao je  obilježavanje  3. juna,  datuma prvog spomena grada Travnika u historijskim dokumentima.

 

U Barutani srednjovjekovne tvrđave Stari grad upriličena je promocija i  razgovor o knjizi  “Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku“. U razgovoru sud su hučestvovali  historičari dr. Elemedina Duranović, dr. Enes Dedić i dr. Nedim Rabić. Moderator je  bio doc. dr. Dženan Dautović, kustos Zavičajnog muzeja u Travniku.

Goste na promociji predstavila Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik i najavila početak manifestacije „Ljeto na Starom gradu“ koju ova institucija godinama uspješno realizuje.

U organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik počelo „Ljeto na Starom gradu“
Sa promocije na Starom gradu

Prvi pisani spomen Travnika nalazi  u dokumentu poznatom kao Trogirski izvještaj koji je nastao prije ravno 557.  godine. U ovom dokumentu, koji se čuva u Muzeju u Zadru, trogirski knez obavještava Veneciju o napredovanju Osmanske Imperije na čelu sa sultanom Mehmedom Fatihom. Među tvrđavama koje osmanska vojska osvojila te 1463. godine bila je i tvrđava u Travniku, danas poznata kao Stari grad i simbol Travnika.