Srednjoškolci iz Jajca, koje predstavlja Vijeće učenika Srednje strukovne škole „Jajce“, predali su, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, 3. juna 2020. godine, IT opremu za Srednju strukovnu školu „Jajce“, kao i za Srednju školu „Nikola Šop“.

 

Ovi učenici, koji su dobitnici nagrade Max van der Stoel za 2018. godinu, odlučili su iskoristiti svoju nagradu i investirati je u poboljšanje obrazovnog procesa u Srednjoj strukovnoj školi „Jajce“ i Srednjoj školi „Nikola Šop“.

Nakon razgovora o tome što bi moglo pomoći učenicima u svakodnevnom životu u školi i poboljšati proces učenja, odlučili su nabaviti IT opremu, interaktivne školske table, pametne klupe i prozorske roletne. Odlučili su i organizirati ljetni kamp za učenike.

Učenici iz Jajca, dobitnici priznanja Max van der Stoel, investiraju u svoje škole

Mladen Marijanac, vršitelj dužnosti šefa Terenskog ureda OSCE-a u Travniku, pohvalio je ovaj potez srednjoškolaca da nagradu ulože u zajedničko dobro. „Danas smo ovdje kako bismo predali IT opremu jer je prioritetno bila potrebna zbog završnih ispita. Ostala roba će biti isporučena kada stigne“, kazao je Marijanac.

-Građani Bosne i Hercegovine trebaju biti ponosni na ove učenike zbog njihovog stalnog angažmana u lokalnoj zajednici. Oni su primjer kako pojedinci mogu dati doprinos u stvaranju bolje budućnosti za sve, zaključio je Marijanac.