Zastupnici u Skupštini Srednjobosanskog kantona  na današnjoj sjednici usvojili su Nacrt zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi i Nacrt zakona o javnim skijalištima u Srednjobosanskom kantonu.

 

Nacrtom zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi predviđeno je da iz kantonalnog budžeta izdvaja oko 2,4 miliona maraka godišnje za oko 1.120 demobilisanih branitelja i članova njihovih porodica. Zastupnice i zastupnici na današnjoj sjednici trebali su raspravljati i o Izvještaju o radu Kantonalnog suda Novi Travnik za 2019. godinu, ali je  ova  tačka skinuta s dnevnog reda današnje sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona  zbog nepotpunog materijala.

Na kraju sjednice usvojen je Izvještaj institucija Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine o pravu na slobodu mirnog okupljanja.

This slideshow requires JavaScript.

 

Bez rasprave o prijedlogu dopredsjedavajuće Atanasijević

 

Dopredsjedavajuća Skupštine Srednjobosanskog kantona, Ljubinka Atanasijević (SDP BiH) predložila je svoju verziju Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih i socijalnih posljedica izazvanih pandemijom corona virusa (COVID19). Međutim, ovaj prijedlog nije imao saglasnost zastupnika.

-Moj Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih i socijalnih posljedica izazvanih pandemijom corona virusa (COVID19) nije dobio saglasnost zastupnika da se uvrsti u dnevni red XII sjednice Skupštine SBK. U moru procedura uokvirenih Poslovnikom o radu Skupštine zafalilo je MIŠLJENJE VLADE KANTONA.

Bilo bi preambiciozno da ja očekujem da Vlada ima mišljenje o mom Zakonu kada je svima poznato da ta ista Vlada nema mišljenje ni o svom “Korona zakonu”. Želim da vjerujem da će ih moja aktivnost potaknuti na dijalog (HDZ i SDA) i da će požuriti sa Rebalansom budžeta, a samim tim i upućivanjem njihovog ” Corona zakona” u skupštinsku proceduru. Jer za njihov dijalog nema zime, za sve druge i sve drugo zima ide. – napisala na svom Facebook profilu dopredsjedavajuća Skupštine Srednjobosanskog kantona, Ljubinka Atanasijević (SDP BiH).

Zbog pandemije koronavirusa sjednica nije održana u prostorijama Skupštine Srednjobosanskog kantona, nego u amfiteatru Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku.