Zastupnici u Skupštini Srednjobosanskog kantona usvojili su na današnjoj vanrednoj sjednici rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu 214 miliona konvertibilnih maraka.

 

Kantonalna ministrica finansija Mirjana Plavčić, predstavljajući rebalans budžeta, kazala je kako je rebalansom budžeta planirano 214 miliona KM, što je za 5 miliona KM  manje u odnosu na prvobitno usvojeni budžet.

-Prilikom izrade rebalansa napravili smo uštede u iznosu od oko 8 miliona KM. Uštede su napravljene na plaćama jer smo obustavili nova zapošljavanja, uštedjeli smo i na kapitalnim transferima, materijalnim troškovima i nabavci stalnih sredstava. U ovom rebalansu budžeta povećani su transferi u okviru ministarstva privrede na 5,6 miliona KM. To su namjenska sredstva i bit će korištena za saniranje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa. – naglasila  je ministrica Plavčić u svom izlaganju.

 

This slideshow requires JavaScript.

Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica ili skraćeni postupak tzv.korona-zakona  usvojen je većinom glasova na današnjoj sjednici.

Nešto duža rasprava bila je oko Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama koji je većinom glasova usvojen. Usvojen je i Godišnji izvještaj o radu Kantonalnog suda Novi Travnik za 2019. godinu.

Sjednica je održana  u prostorijama Centra za kulturu Općine Travnik pod posebnim epidemiološkim uvjetima uz pridržavanje svih izrečenih mjera nadležnih institucija.