U galeriji MAK Muzeja književnosti I pozorišne umjetnosti BiH večeras je otvorena izložba pod nazivom “Dragi moj Bosanac i Hercegovac” ekspresivne i figurativne slikarke i grafičke dizajnerice Alise Teletović.

 

Centralni dio izložbe čini 12 djela nastalih tokom dva i po  mjeseca izolacije.

– U vrijeme kada smo bili zatvoreni I kada nam je kretanje bilo ograničeno ja sam mogla slobodno da započnem jedan ciklus koji me je dugo vremena bolio. Već desetak godina živim i radim u Sarajevu, slikam i kreativna sam u svom svijetu i željna sa da se moj rad vidi, prihvati i shvati . Ovaj ciklus nije “lijep”, on je opozicija našem statusu quo jer smo godinama svi uspavani, nalazimo se u nekom začaranom krugu i vremenu  i nikako da izađemo iz toga. Ciklus predstavlja moje unutrašnje misli I sve šta me boli pa tako imamo čovjeka sa omčom oko vrata što označava  da smo sami sebi najgori neprijatelji. Time kažem dragi moj Bosanac i Hercegovac, sam sebi omču oko vrata stavljaš, izađi iz svoje kutije, da vidiš i naučiš nešto novo. Na slikama su i lica koja plaze jezik, jer mi se jedni drugima rugamo, šta će on, šta on zna, mi to govorimo svaki dan svjesno ili nesvjesno. Jedna slika priča o tome da je vrijeme da iz sebe izbacimo traume i jad koji dugo nosimo u sebi, jer tek kad to izbacimo možemo se iscijeliti i krenuti dalje – objašnjava Teletović.

Na otvorenju izložbe Teletović je govorila stihove koji su nastali tokom procesa slikanja.

– Kad sam napokon počela da slikam, dobila sam inspiraciju i počela da pričam sama sa sobom i da izgovaram neke riječi. Jednostavno mi je došao taj momenat da izgovorim naglas: dragi moj Bosanac I Hercegovac, probudi se, iscijeli se, pogledaj se. Kako sam radila i slikala onda sam počela snimati svoj glas i na kraju su od toga nastale kratke pjesme. One su vezane  za moje osjećaje prema našem društvu. Mene kao umjetnicu boli ta naša otuđenost, sve te trauma od prije rata, za vrijeme rata i nakon rata koje nismo zacijelili. Bole me i razlike među ljudima, dijelimo se, a mi smo jedna mala prekrasna zemlja sa divnim i pametnim ljudima, a nekako bauljamo u tom ambisu ništavila i nečovječnosti. Ne znam kako smo došli do toga. Moramo se napokon osvijestiti i shvatiti da to ne valja  – navodi Teletović.

Drugi dio izložbe je iz ciklusa koji se zove “Nova uvjerenja” i predstavlja  pejzaže misli, odnosno bh. pejzaže onako kako ih umjetnica Teletović doživljava nakon što je počela otkrivati ljepote naše zemlje.

This slideshow requires JavaScript.

 

Na otvorenju izložbe govorio je i sociolog kulture i umjetnosti Miloš Jokić koji je naglasio da postoje pojedinci u bosanskohercegovačkom društvu koji su nesalomljivog duha.

– Jedna od takvih je Alisa Teletović. Ona se okrenula pozitivnoj strani izolacije. Njen atelje je bio njen karantin te je inspiraciju sagledavala i u pandemiji. Alisa je vlasnik vrijednih, umjetničkih ruku te dobre bosanske duše – kazao je Jokić.

Tokom izložbe Teletović je pozvala prisutne da joj postave pitanje, a svi koji su to učinili dobili su na poklon neki od njenih radova malog formata.

Izložba “Dragi moj Bosanac I Hercegovac” u galeriji MAK otvorena je do 21. jula.