Zastupnici u Skupštini Srednjobosanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici održanoj u Travniku usvojili su Prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za branitelje. Usvajanjem ovog zakona 1.120 branitelja će ostvariti svoja prava te imati mjesečnu novčanu naknadu čija isplata počinje već u ovom mjesecu.

 

Predstavnici braniteljske populacije istaknuli su da donošenjem ovog zakona znači da Srednjobosanski kanton ima ponajbolji Zakon o novčanoj egzistencijalnoj naknadi u Federaciji BiH.

Prema usvojenom  Zakonu pravo na novčanu egzistecijalnu naknadu imat će i supruge branitelja ako dođe do smrti jednog od supružnika. Također, iznos mjesečne novčane naknade vezan je proporcionalno i za iznos prosječne plaće u Federaciji BiH.

Skupština SBK usvojila Zakon koji osigurava trajnu novčanu naknadu za 1.120 branitelja

 

Imenovan Nezavisni odbor

Na dnevnom redu današnje vanredne sjednice bio je Prijedlog odluke o imenovanju članova Nezavisnog odbora za izbor i reviziju. Većinom glasova ova odluka je usvojena, a u novi sastav  Nezavisnog odbora imenovani: Dalibor Šantić, Nikola Mlakić, Midhat Sarajčić, Slaven Garić, Ramo Mecavica, Lidija Lendo i Arnes Hajdarević.