Misija Centra za edukaciju mladih je iniciranje i podržavanje pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama u BiH, posebno onih koje se tiču aktivizma mladih i unapređenja njihovog položaja u društvu.

 

To prepoznaju i druge organizacije i institucije, koje u ovoj organizaciji vide partnera i pozitivan primjer kvalitetnog rada na razvoju mladih u savjesne, odgovorne i aktivne članove zajednice. Zato je CEM, u okviru svog programa Travel for Knowledge, jučer bio domaćin studijske posjete mladih aktivista iz Prnjavora i Čelinca, koji, kroz projekat „Mladi kao snaga promjene u svojoj zajednici“ IN Fondacije, žele osnovati omladinske centre u ovim gradovima.

CEM im je predstavio svoje mnogobrojne programe za mlade, rezultate koje je postigao tokom 22 godine svog rada i put koji je prešao od male organizacije, orijentisane na lokalni nivo, do organizacije koja uspješno djeluje na području cijele Srednje Bosne, pa i šire, nudeći mladima sveobuhvatnu podršku kroz programe omladinskog rada, javnog zagovaranja, edukacije i zapošljavanja.

Posjeta mladih aktivista iz Prnjavora i Čelinca travničkom Centru za edukaciju mladih (CEM)

Svojim gostima CEM pokazao kako to izgledaju radionice u zdravom i sigurnom okruženju, bez alkohola, droga, duhanskih prerađevina i nasilja, kao i prostorije u kojima su mladi u potpunosti zaštićeni od svega toga i u podsticajnom okruženju mogu nesmetano razvijati svoja znanja i vještine, uz podršku profesionalnih omladinskih radnika.

Novi CEM-ovi prijatelji iz Čelinca i Prnjavora sa svojim domaćinima su podijelili svoje zadovoljstvo jučerašnjom posjetom i istaknuli koliko je sve što su saznali korisno za njihov daljnji rad na uspostavljanju omladinskih centara. Centar za edukaciju mladih poželio im je mnogo sreće u aktivističkim vodama i ponudio se za svaki vid podrške koji im bude potreban.