Nezavisni blok izražava krajnju zabrinutost naglim porastom broja potvrđenih slučajeva osoba zaraženih virusom Covid-19 i ima se razloga vjerovati kako je to dobrim dijelom i rezultat povećane aktivnosti stranaka u kampanji za predstojeće lokalne izbore.

 

Zbog toga pozivamo sve političke subjekte i kandidate da se striktno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera i da otkažu sva veća okupljanja, baš onako kako će to učiniti i Nezavisni blok.

-Svjedoci smo kako brojni politički subjekti ne samo da ne poštuju propisane mjere nego ih brutalno krše i vidimo kako već imamo slučajeve zaraze proistekle iz predizbornih skupova. Takve stranke i kandidati pokazuju da im ni ljudski životi nisu preči od ostanka na vlasti. Za svoje ponašanje moraju i krivično odgovarati a već za dvadeset dana narod ima priliku da ih natjera da snose političku odgovornost. – izjavio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Nezavisni blok naglašava da smo sve dosadašnje aktivnosti u kampanji vodili sa maksimalnom brigom za zdravlje naših aktivista i njihovih lokalnih zajednica. Do kraja kampanje nećemo održavati nijedan skup kojim bi se kršile propisane mjere i aktivnosti na terenu ćemo izvoditi u obliku šetnji i razgovora sa građanima pojedinačno ili u malim skupinama uz maske, dezinfekciju i distancu.