Facebook je zatvorio stranicu poznatog australskog kuhara Petea Evansa i optužio ga da koristi društvenu mrežu za širenje dezinformacija o koronavirusu.

 

Taj chef se proslavio sudjelovanjem u tv- programu kuhanja i od početka pandemije je postao jedna od vodećih figura zagovornika teorije zavjere u Australiji. Njegova stranica ima milijun pratitelja.

Facebook je u četvrtak objavio da više nikome ne dozvoljava širenje lažnih informacija o covidu-19 koje bi mogle naštetiti drugima ili širenje laži o cjepivu protiv covida-19.

-Naša politika je jasna o toj vrsti sadržaja i zatvorili smo Facebook stranicu chefa Evansa zbog opetovanog kršenja tih politika. –  precizira Facebook u saopćenju.

Evansova stranica na Instagramu, platformi koja pripada Facebooku je i dalje aktivna i prati je 278.000 ljudi. Ona sadrži poruke stanovnicima Sydneya da se usprotive zdravstvenim vlastima i da se ne testiraju.

-Pandemija je podvala, i to je sve. – rekao je Evans prije nekoliko mjeseci u razgovoru za agenciju France presse.

To nije prvi slučaj da Facebook zatvara stranice osobama optuženim za širenje dezinformacija.

Američka tvrtka je najavila zabranu stranica povezanih s ultradesnim pokretom QAnon koji širi teorije zavjera, prenose agencije.