Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović će predložiti amandman na Prijedlog Budžeta FBiH za 2021. godinu, kojim će tražiti izdvajanje 3 miliona KM za pomoć Unsko-sanskom kantonu za ublažavanje posljedica migrantske krize.

 

U obrazloženju ovog amandmana naglašeno je kako se situacija u USK usložnjava a Vlada FBiH u predloženom budžetu nijednom riječju ne spominje ovaj akutni problem.

-Ovim amandmanom se daje podrška vlastima u Unsko-sanskom kantonu, te Federacija ima obavezu kako bi sigurnosna i zdravstvena situacija ostala pod kontrolom. Novac za ove potrebe bio bi u iznosu od 3,000,000 KM preusmjeren iz Fonda za stabilizaciju privrede, jer bi osiguranjem sredstava za najpogođeniji kraj migrantskom krizom u našoj zemlji i lokala privreda imala koristi, –  stoji u obrazloženju amandmana zastupnika Nezavisnog bloka.

Obradović je upozorio kako se pokazalo da Vlada FBiH svojim uredbama na nedovoljno transparentan način dijeli budžetski novac, te kako se izgubilo povjerenje da sredstva završavaju kod onih kojima je to najpotrebnije. Građani Unsko-sanskog kantona zaslužuju podršku sa federalnog nivoa i ovim amandmanom bi Federacija pokazala brigu i pažnju za trenutno najugroženiji kanton u našoj zemlji.

-Usvajanjem ovog amandmana Vlada bi ispravila svoj propust i pokazala kako joj je stalo da pomogne Krajini i Krajišnicima u situaciji koja nedjelovanjem državne vlasti i samovoljom međunarodnih organizacija postaje sve teža. Nezavisni blok je politička stranka koja je čak i prije migrantske krize upozoravala na ono što nas očekuje i tražila od Vijeća ministara jasan plan za upravljanje nadolazećom krizom, te da njen teret ravnomjerno preuzmu svi dijelovi BiH, kazao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.