Agonija radnika Binasa d.d. Bugojno se nastavlja. Nesposobna uprava i dalje radnike obasipa lažnim obećanjima, a i ne smiju se pojaviti pred ljudima kojima su dužni 4 zarađene plate i 3 topla obroka. Radni staž je neuvezan još od 2019.godine i to predstavlja ogroman problem kad se neko od radnika ili članova njihovih porodica razboli i pokuša ovjeriti zdravstvenu knjižicu.

 

Činjenice koje dolaze iz Binasa d.d. su više nego strašne – na kraju 2019.godine poslovali su pozitivno i ostvarili prihod od oko 3,4 miliona KM, u 2020.godini imali su gubitak od 3,7 miliona KM! Zaključno sa 30.06.2021.godine, ukupni dug prema Poreskoj upravi Federacije BiH  iznosio je 10,6 miliona KM, čime je Binas d.d. ušao među najveće poreske dužnike u BiH!

Do prije samo par godina jedna od najperspektivnijih firmi u Srednjobosanskom kantonu postala je katastrofalan gubitnik, zahvaljujući isključivo kadrovskoj politici koju u ime SDA u Bugojnu vodi stranački dvojac Melika Mahmutbegović i Amir Šečibović, i koji je u ovu firmu postavio nesposobnog Memića, ali i veliki broj svoje uže i šire rodbine, prijatelja, poznanika i stranačkih poslušnika i poltrona koji su svojim neradom Binas d.d., u nešto više od godinu dana, bacili na koljena.

Upravo to je i pokazatelj navodne podijeljenosti među radnicima, gdje se dio radnika vratio na radna mjesta i ne želi štrajkovati i pored katastrofalne situacije u preduzeću. To su baš ti radnici i dio menadžmenta koje su Melika i Amir doveli za ruku u firmu bez konkursa i odgovarajućeg radnog iskustva i koji su svjesni da je Binas d.d. postojao i prije njih, ali i da će postojati i bez njih.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine čvrsto stoji uz radnike i sve njihove opravdane zahtjeve, koji se odnose na zadovoljavanje elementarnih ljudskih i radničkih prava. Niste sami i naša pravna, ali i svaka druga pomoć stoji vam na raspolaganju.

Vratimo pravdu radnicima – sada!

 

(OO SDP BiH Bugojno)