U okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2021“ večeras je na Gradskoj biblioteci Travnik upriličeno oslikavanje murala Ive Andrića, jedinog bosanskohercegovačkog književnog nobelovca, čiji su organizatori Gradska biblioteka Travnik i Centar za kulturu življenja RadoGOST Novi Travnik.

 

 

Autor murala je Deni Božić, jedan od najpoznatijih street art umjetnika u regionu, koji je do sada oslikao više od 100 murala u mnogim bosanskohercegovačkim gradovima.

Tom prilikom medijima su se obratili direktor JU Gradska biblioteka Travnik – doc. dr. Dženan Kos, potpredsjednica Centra za kulturu življenja RadoGOST – Irena Fišić, te članica ovog Centra mr. Ozrenka Fišić.

Prema riječima direktora JU Gradska biblioteka Travnik „Mural Ive Andrića dio je jedne šire arhitektonske cjeline u Travniku – Parka književnosti. Ideja je da na zapadnoj strani Gradske biblioteke Travnik oslikamo likove književnika koji su vezani za Travnik – to su Seid Abdulvehab Ilhamija Žepčak, Ivo Andrić, Skender Kulenović i Zuko Džumhur“.