Sinoć je u Gradskoj biblioteci Travnik u okviru „Andrićevih dana 2021“ održana književna večer proze i poezije u sklopu koje su bile upriličene dvije promocije – romana „Arije, prvi djed bosanski“ autorice mr. Tahani Komarica i zbirke izabranih i prevedenih pjesama „Donijevši sebe sa historijom“ autora mr. Seada Husića.

 

 

Roman „Arije, prvi djed bosanski“ promovira vrijednosti bosanskohercegovačkog društva, ulogu Bosne i Hercegovine u svjetskim tokovima, pa i u doba Rimskog carstva u vrijeme Konstantina I Velikog iz dostupnih historijskih podataka, naše historijske korijene, bogatu kulturnu baštinu i početke Crkve bosanske koja je odigrala iznimno važnu ulogu u konstituiranju državnosti Bosne i Hercegovine. O romanu je govorio promotor prof. dr. Nezir Halilović.

This slideshow requires JavaScript.

U drugom dijelu večeri promovirana je zbirka izabranih i prevedenih pjesama „Donijevši sebe sa historijom“ autora mr. Seada Husića. O zbirci je govorio promotor prof. dr. Muris Bajramović naglasivši da je iz samog naslova zbirke vidljiva autorefleksivnost, te propitujući kako autor ulazi u komunikacijske prostore poetičkih dijaloga, ne samo autorefleksivno, nego i sa drugim autorima. Autor ulazi u dijalog sa drugim modernističkim piscima što zapravo predstavlja osobito poigravanje sa modernizmom i poetički dijalog.