Pješačkim pohodom pod nazivom “Put istine i sjećanja” i obilaskom mezarja obilježena je 29. godišnjica zločina nad civilima u selu Ahmići kod Viteza. Na današnji dan 1993. godine u ranim jutarnjim satima, pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) ubili su u Ahmićima 116 civila bošnjačke nacionalnosti, te spalili njihovu imovinu.

 

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, dopredsjednica F BiH, dr. Melika Mahmutbegović danas su  položili cvijeea i proučili  Fatihu na Šehidskom spomen-obilježju kod Donje džamije u Ahmićima odali počast žrtvama stravičnog zločina u ovom mjestu.

Na današnji dan, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene HVO-a ubile su u Ahmićima 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba.  Ubijene su i 32 žene, te 11 djece mlađe od 18 godina. Dvadeset i devet godina nakon zločina, još uvijek se traga za ostacima 19 ubijenih Bošnjaka.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti.

This slideshow requires JavaScript.

Spomen-ploča Dobrili Kalabi i tevhid za žrtve

U Ahmićima je otkrivena i spomen-ploča Dobrili Kalabi, koja je ubijena 5. jula 1993. godine snajperom u Vitezu, na radnom zadatku za britanske snage UNPROFOR-a. O njenoj hrabrosti govorio je i Bob Stewart, član Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, pukovnik u penziji i bivši komandant britanskih snaga UNPROFOR-a na ovom području.

Stewart je kazao kako je danas u Ahmiće došao sa svojim oficirima koji su s njim tu bili i prije 29 godina.

-Nema nijedne osobe koja nije duboko osjetila ono što su otkrili i našli ovdje. Želim reći svima da mi u Ujedinjenom Kraljevstvu zaista razmišljamo i stalo nam je do onoga što se desilo u BiH. – rekao je Stewart.

Dodao je kako je zbog toga 40 njih o vlastitom trošku došlo kako bi odali počast i prisjetili se onoga što se dogodilo u Ahmićima. Prisjetio se i Dobrile Kalabe, koja je bila njegov prevodilac, a ubijena je na radnom zadatku.

-Ovo je Bosna, ovo je Evropa, i to želim reći. To je Bosna – tri naroda, država u Evropi. –  rekao je Stewart.

Vitez: Obilježena 29. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Ahmićima

Identifikacija žrtava

Rečeno je i kako će biti poduzeti koraci za gradnju svojevrsnog memorijalnog centra kako bi se sačuvala kultura sjećanja.

Ranije ovog mjeseca, u Visokom je izvršena identifikacija žrtava proteklog rata, među kojima je i sedam žrtava iz Ahmića. Među njima je i pet članova jedne porodice.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1993. godine na području sela Kratine, općina Vitez. Posmrtni ostaci ovih žrtava su 1998. godine ekshumirani na lokalitetu Međine kod Mostara. Identitet žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

U Visokom je identificirano pet članova porodice Salkić iz mjesta Nadioci kod Viteza. Potvrđen je identitet supružnika Emsada (1955. godište) i Nihade (1959.) te njihovo troje djece: Melise, koja je u momentu smrti imala samo osam godina, Nermina, koji je imao 12 godina te 14-godišnjeg Senada.

Potvrđen je identitet i braće Ćerimić, također iz mjesta Nadioci kod Viteza, Edina, rođenog 1976. godine, i njegovog tri godine mlađeg brata Elvedina (1979).

Presude

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u zločinu, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a “Džokeri” Miroslava Cicka Bralu na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu. Tihomir Blaškić osuđen je na devet godina zatvora, a na slobodu je pušten nakon što je odslužio kaznu od osam godina i četiri mjeseca.