Hrvatsko kazalište Travnik u subotu 23. travnja 2022.godine, na sceni Kazališta Vidra, Zagreb, s početkom u 20 sati, odigrat će predstavu KROKODIL, po motivima F. M.Dostojevskog.

 

 

Riječ redatelja…

KROKODIL – NEOBIČNA ZGODA ILI MASAŽA U PASAŽU

Istinita pripovijest o tome kako je jednog gospodina, određenih godina i određene vanjštine, progutao krokodil u Pasažu živa, čitava, bez ostatka, i što se odatle izleglo.

Na početku šezdesetih godina prošlog stoljeća nalazile su se u petrogradskom Pasažu (prolazu), osim trgovina, i dvorane za predavanja, izložbe itd. početak priče KROKODlL, F. M. D0STOJEVSKI

U vremenima kad TEATAR pomalo i polako gubi svoj prvobitni smisao. U vremenima kada TEATAR postaje kao i Ijudi iz današnjeg vremena, dodvorica i sluga vlasti usuđujemo se F. M. Dostojevskim djelom KROKODlL odgovoriti ovom vremenu (vremenu moći, sile, novca, poltronizma, nepravdi, služenja, partijske pripadnosti) umjetničkim djelom – istinom jer, Umjetnost je neodvojiva od istine, a istina u umjetnosti je hrabrost da se za nju bori.

KROKODlL je, iako objavljen 1865. godine, naša trenutna društvena stvarnost se u potpunosti podudara sa sadržajem ove priče koja ima apsurdno tragično komični ton.

Vjerujemo da je TEATAR i dalje jedan od instrumenata koji može promijeniti svijet ukazujući i svojim djelovanjem na sve nedostatke današnjeg društva i vremena.

Tako je i KROKODlL, Hrvatskom kazalištu Travnik poslužio da se ukaze na poslušnike i sluge današnjeg vremena koji su spremni kao i glavni Iik ove predstave , Ivan Matvejič vladati, upravljati, savjetovati i iz najapsurdnijih situacija, najapsurdnijim situacijama u kojima se naše društvo danas nalazi.

Hrvatsko kazalište Travnik sa predstavom "KROKODIL" gostuje u Zagrebu

KROKODlL je jasan odgovor na društvene prilike u kojima se danas nalazimo.

Hrvatsko kazalište Travnik je ovom pričom, koju Dostojevski nikad nije dovršio, ispričalo našu bosanskohercegovačku priču – stvarnost u kojoj je na žalost kraj prepoznatljiv za naše vrijeme i naše življenje.

Vremenski prostor od 1865-2020, i za rusko društvo i bosanskohercegovačko trenutno življenje, je kao i KROKODIL apsurdan i ne pruža niti malo optimizma baš kao i današnje vrijeme. Vjerujem da će vam KROKODIL pomoći, da realno sagledate svijet oko sebe.

 

Zato i jesmo i postojimo….

Hrvatsko kazalište Travnik

 

This slideshow requires JavaScript.

Režija i dramatizacija: Anto Bilić

Scenografija: Dejan Pranjković

Glazba: Alojz Čakarić

Kostimi: Lidija Bilić

Grafički dizajn: Stanislav Nikolić

 

LIKOVI

Ivan Matvejič /  Anto Bilić / Goran Kosić

Jelena Ivanova / Karla Bilić

Semjon Semjonovič / Matej Baškarad

Nijemac / Darko Smodek

Mutter / Renata Ignjić

Timofej Semjonič /  Antonio Bilić

Tehnika: Svjetlo/muzika: Danijela Lovrić/ lgor Doveden