Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe, Jasina i dovom za šehide Bosne i Hercegovine na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku danas je obilježen  Dan šehida, koji se tradicionalno obilježava drugoga dana Ramazanskog bajrama.

 

 

Cvijeće su  položili premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, predstavnici boračkih organizacija iz Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona, načelnici općina iz SBK i USK, te brojne druge organizacije i udruženja. Nakon što su imami proučili Jasin pred duše šehida, travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović proučio je dovu i obratio se prisutnima na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku.

Širom Bosne i Hercegovine obilježen Dan šehida

-Evo hvala Allahu dž.š. okupili smo se danas na Centralnom šehidskom mezarju na drugi dan Ramazanskog bajrama, na Dan šehida. Okupili smo se ovdje ne samo iz Travnika, nego iz šire regije, Kantona i iz naše Krajine jer je ovdje ukopan veli broj naše bgraće, šehida koji su dali svoje živote ovdje,a došli su iz Krajine. Ovo je poseban primjer i poseban slučaj. Naši šehidi, mi znamo da su kod Allaha dž.š., da će vjećno uživati i da će imati najveću nagradu, a na nama je da se naših šehida uvijek sjećamo, da dolazimo na dan šehida, da im proučimo Jasin, da im proučimo Fatihu, da im proučimo dove, ali isto tako da njihov put prenosimo na naše mlađe generacije. Nažalost, vidimo da je i danas upitan opstanak naše države. Inšallah, neće ona nestati, ali znamo da ima onih koji rade na njenom nestanku, zato  na naši šehidi mogu poručiti da se vrijedi žrtvovati za našu domovinu, za našu zajednicu, za našu vjeru i naš narod. – poručio je travnički muftija, dr. Ahmed ef. Adilović u izjavi za medije.

 

Nakon Centralnog šehidsko mezarja položeno je cvijeće i proučena Fatiha i na druga šehidska mezarja u Travniku, kod Hadži Ali –begove džamije i Lučke džamije, a predaje hatme pred duše šehida upriličena je  u Sulejmaniji džamiji.