Istraživanje o prehrambenom znanju i navikama školaraca u BiH, koje u okviru projekta Zdravo! svake godine sprovodi najveća prehrambena kompanija na svijetu, Nestlé, u saradnji sa partnerom, Atletskim Savezom, pokazuju da svega trećina učenika 7. razreda konzumira preporučenih 5 obroka dnevno, dok je svojom težinom zadovoljno manje od 50% učenika.

 

 

Kao rezultat, njih 14,9% navelo je da je trenutno na dijeti, što predstavlja zabrinjavajuće rastući trend. Na slične podatke ukazuju i rezultati istraživanja Udruženja sporta i zdravlja Sarajevo (2017), koji su pokazali da 50% djece ima poremećen indeks tjelesne mase – 10% njih je pothranjeno, dok je 40% pretilo. Vođeni željom da pojačaju svoje napore za doprinošenje podizanju zdravijih generacija u našoj zemlji, tim stručnjaka kompanije Nestlé je, zajedno sa lokalnim partnerima, na bh. tržište lansirao Zdravo! Akademiju – jedinstvenu digitalnu platformu koja služi kao svojevrsni vodič ka zdravijem životnom stilu.

– Nestlé u BiH već cijelu jednu deceniju implementira projekat Zdravo!, koji za cilj ima doprinijeti odgoju zdravijih generacija. Kroz ovaj projekat prvenstveno educiramo djecu, roditelje i nastavnike o važnosti balansirane prehrane i fizičke aktivnosti, a u prvoj deceniji dijelom projekta bilo je više od 20.000 djece. Zdravo! Akademija prirodan je nastavak tih napora, kojim želimo, pored teoretske, da ponudimo i besplatnu praktičnu podršku u vidu recepata, savjeta za kuhanje, planera jelovnika i drugog sadržaja koji podupire zdrav način života. –  istakla je Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Za roditelje, Zdravo! Akademija stalni je savjetnik za stvaranje zdravijih životnih navika, koji nudi provjerene informacije o prehrani i nutricionizmu, kao i alate koji olakšavaju njihovu primjenu. Neki od njih su Zdravo! lista namirnica – vodič za kupovinu namirnica, Nutriporcija – planer jelovnika koji pomaže pri sastavljanje balansiranog obroka i kuharica Zdravo! kuhaj sa mnoštvom ideja za zabavna i zdrava jela bogata svim potrebnim nutrijentima. Istovremeno, platforma nudi i jednostavne savjete za uravnotežen razvoj djece, te ideje za stimulisanje djece na fizičku aktivnost.

Za učitelje i nastavnike, pred kojima svakodnevno stoje buduće generacije učitelja, pisaca, medicinara, slikara, ili pak muzičara, Zdravo! Akademija olakšava njihov zahtjevan posao osiguravajući besplatne materijale koji će pomoći pri oblikovanju nastave. Temeljne činjenice o sastavu hrane, prednosti pravilne prehrane, načini za poboljšanje prehrambenih navika, prepoznavanje poremećaja u ishrani kod djece, te načini ohrabrivanja djece da prihvate svoje tijelo, kao i mnogobrojni kvizovi i primjeri iz svakodnevnog života samo su neke od tema koje se mogu pronaći u ovom virtuelnom kutku.

Za ona najmlađe, Zdravo! Akademija mjesto je na kojem mogu dobiti odgovor na mnoga pitanja vezana za prehranu, poput onog zašto nam treba hrana, zašto je ona zdrava i neophodna, ili pak koji obrok je najvažniji u danu. Pored odgovora na pitanja, svoje znanje mogu provjeriti u edukativnim igrama, koje mogu da postanu porodična tradicija.

-Edukacija djece o zdravim prehrambenim navikama je ozbiljan, ali i iznimno važan zadatak, koji zahtjeva multidisciplinaran pristup i angažman cjelokupnog društva. Obzirom da, nažalost, ova tema nije dovoljno u fokusu, projekat Zdravo! odličan je način za edukaciju najmlađih generacija o tome kako da žive kvalitetnije i zdravije. Siguran sam da će Zdravo! Akademija, kao mjesto na kojem je objedinjen sav materijal, kako za djecu, tako i za roditelje, te učitelje i nastavnike, značajno doprinijeti na tom putu. –  istakao je Erol Kovačević, profesor na Fakultetu tjelesnog odgoja i sporta u Sarajevu.

Projekat Zdravo! dio je globalne inicijative kompanije Nestlé, u okviru koje se kompanija obavezala da će do 2030. godine pomoći da 50 miliona djece vodi zdraviji život.

Kroz implementaciju projekta evidentirano je prisustvo svijesti o zdravlju kod roditelja u regionu, te njihovo razumijevanje važnosti prehrane i fizičke aktivnosti za zdraviji život. Zdravo! Akademija bit će njihov saveznik na putu primjene principa zdravog života u praksu.

Zdravo! Akademiji možete pristupiti klikom na ovaj link.