Prvo državno brdsko-drumsko prvenstvo BiH /Premijer liga BiSaBiH održano je danas na relaciji Travnik-Galica, jednom od najljepših predjela planine Vlašić . Državno brdsko prvenstvo u drumskom biciklizmu,  amaterska utrka „Vlašić Uphill“ održano je u organizaciji Turističke zajednice SBK/KSB i Biciklističkog kluba „Tempo“ .

 

Biciklista BK Rotacija iz Zenice Vedad Karić danas je sa vremenom od 41, 32 minute osvojio prvo mjesto u kategoriji „elite“, te  oborio rekord star oko 40 godina. Kako je istaknuo, bavi se bicilizmom preko 20 godina, a upravo današnja biciklistička ruta mu je i omiljena staza za trening. Drugo mjesto je zauzeo Dražen Akrap a treće Mujo Podžić koji su također biciklisti BK Rotacija iz Zenice.

Direktor Turističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević je kazao da su  biciklizam i cikloturizam na području Srednje Bosne izrazito važne turističke aktivnosti koje je potrebno unapređivati i razvijati.

-Cilj nam je da Srednju Bosnu pozicioniramo kao bike friendly destinaciju i da postanemo jedna od najpoželjnijih destinacija za cikloturizam u Bosni i Hercegovini. -kazao je Matošević.

Održano državno brdsko-drumsko prvenstvo „Vlašić Uphill“ na relaciji Kalibunar - Galica

Utrka je održana na relaciji od Kalibunara do planinarskog doma „Erik Brandis“ , a pored profesionalnih vozača iz Bosne i Hercegovine, na takmičenju su učestvovali i brojni  biciklisti amateri s obzirom da su formirane različite vrste kategorija takmičenja.

Učesnici utrke vozili su stazom dugačkom od 14 km, sa usponom od 942 m, najvišom tačkom od  1,488 m n/v i najnižom od 546 metara n/v. Kako ističu organizatori  sve kategorije takmičenja u cestovnom biciklizmu podijeljene su na više grupa i to na: licencirane takmičare elit/U-23, juniore, kadete, mlađe kadete, žene-sve kategorije, masteri: A, B , C, D / licencirani takmičari.

Održano državno brdsko-drumsko prvenstvo „Vlašić Uphill“ na relaciji Kalibunar - Galica

Predsjednik Biciklističkog kluba Tempo Marin Nakić kazao je da je utrka protekla prema predviđenom planu i programu bez ikakvih poteškoća, te da su zadovoljni kompletnom organizacijom.

– Izuzetno smo sretni što su danas ovdje s nama i reprezentativci BiH, viceprvaci Balkana, profesionalni biciklisti kao i biciklisti amateri koji su omjerili svoje snage, te ucrtali nove rekorde. Galica i Vlašić oduševljavaju tokom svih godišnjih doba,  ali doživjeti  ih na jedan drukčiji način kada se ukazuju obrisi prekrasnih prirodnih krajolika, definitivno je jedno novo i sasvim siguno nezaboravno iskustvo. –  istaknuo je Nakić.

Održano državno brdsko-drumsko prvenstvo „Vlašić Uphill“ na relaciji Kalibunar - Galica

Selektor reprezentacije BiH u biciklizmu i trener BK Zmaj od Bosne iz Tuzle Hajrudin Trle kazao je da je izuzetno teško i zahtijevno organizirati utrku u cestovnom biciklizmu.

– Nailazimo na brojne poteškoće zbog neadekvatnih uslova na cesti, te vrlo često čak i sam trening je nažalost dosta otežan u odnosu na druge sportske aktivnosti. – naglasio je Trle.

Najuspješnijim učesnicima koji su osvojili prva tri mjesta u svim kategorijama  dodijeljene su  robno-novčane nagrade i medalje. Također, nakon glavne utrke, upriličen je ručak  i druženje za sve učesnike.