Centralna manifestacija prisjećanja na stradanje Bošnjaka sa područja općine Travnik, u obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine održana je danas u Velikoj Bukovici, mjestu blizu Travnika.

 

Manifestacija, nastala u jedinstvu boračkih udruženja koji u saradnji sa  Općinom Travnik, Medžlisom Islamske zajednice Travnik, mjesnim zajednicama i javnim ustanovama, ima za cilj podsjećanje na stradanja Bošnjaka sa područja travničkog kraja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu od 1992. do 1995. godine.

Kako ističu organizatori, mještani Velike Bukovice doživjeli su najrigoroznije ratne strahote, stoga je upravo Velika Bukovica veliko dovište na kojem se obilježava godišnjica stradanja Bošnjaka, a ove godine su poručili: „pamti i stalno se prisjećaj, da ne zaboraviš“.

 U okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije održan je prigodan vjerski program, te je na spomen-obilježju u Velikoj Bukovici položeno cvijeće. Također, ovom prilikom održan je i historijski čas, a prisutnima su se obratili i predstavnici iz javnog, političkog i vjerskog života.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i načelnik Općine Travnik Kenan Dautović istaknuo je da su Bošnjaci sa područja općine Travnika u proteklom ratu podnijeli izuzetno velike žrtve, te da je dužnost odati pijetet onima koji su nastradali za slobodu.

-Danas su Bošnjaci ti koji pružaju ruku, čak i onima od kojih su bili napadnuti zato što su svjesni da samo pogled u budućnost i našu zajedničku sudbinu može donijeti prosperitet i boljitak. Također u isto vrijeme svjedočimo izvrtanju istine i redefiniranju historijskih činjenica i dešavanja sa različitih strana onih koji su izvršili agresiju na RBiH gdje se kroz različite priče djeci onih koji su počinili ove zločine i agresiju nastoji implantirati priča da je bilo nešto drukčije“, kazao je Dautović.

This slideshow requires JavaScript.

Dautović je  naglasio da je potrebno mlade naraštaje upoznati sa onim što se desilo, te da ne trebaju živjeti u prošlosti ali da moraju biti svjesni onoga što se dešavalo da im se to ponovo ne bi desilo.

Premijer Vlade Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo istaknuo je da je Velika Bukovica simbol stradanja Bošnjaka općine Travnik, te da nikada ne smije biti zaboravljeno ono što se desilo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Suosjećamo i iskazujemo podršku porodicama svih žrtava rata.Oni imaju svoju državu i imaju se na koga osloniti. Nadamo se da ćemo istrajati u iznalaženju pravde kako bi sve  žrtve imale konačni smiraj u vječnom počinku. –  poručio je na kraju Lendo.

 Travničke brigade Armije RBiH dale su nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju BiH, prilkom čega je poginulo  529  pripadnika Armije RBiH sa područja općine Travnik i 49 civila, dok se 602 pripadnika nalaze na evidenciji ratnih vojnih invalida.