Sjedinjene Američke Države uvele su u ponedjeljak sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari i ministru zdravlja Republike Srpske Alenu Šeraniću, objavilo je američko ministarstvo financija.

 

Predsjednik Federacije BiH od 2014., Marinko Čavara je i potpredsjednik HDZ-a BiH te je više puta biran u Zastupnički dom Federacije BiH. Američke sankcije nedavno su proširene srpskom članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i uvedene Alternativnoj televiziji u Banjoj Luci.

Restriktivne mjere su uvedene i protiv Asima Sarajlića, izaslanika Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH te Gordane Tadić, bivše glavne državne tužiteljice.

Blokirao funkcionalnost Federacije BiH

Čavara je istaknut kao zvaničnik koji blokira funkcionalnost Federacije Bosne i Hercegovine.

– Od 2019. godine odbija da predloži sudije sa liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) radi popune upražnjenih mjesta u sudu. Odbijajući da provede proces predlaganja sudija, Čavara blokira funkcionisanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa suda, tijela koje se sastoji od određenog broja i podrazumijeva određeni sastav sudija Ustavnog suda FBiH, a koje je 2002. formirano u skladu sa amandmanima visokog predstavnika na Ustav F BiH. – napomenuto je.

Američke vlasti su Čavaru opisale kao odgovornog ili saučesnika u, kako je navedeno, direktnom ili indirektnom učešću, kršenju ili djelovanju koje predstavlja opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan.

– Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama kojima se podrivaju demokratski procesi ili institucije na Zapadnom Balkanu. – konstatovano je.