Nogometni klub Jajce je u Jajcu 04. i 05.06.2022. godine organizirao „I MEĐUNARODNI TURNIR KRALJEVSKIH GRADOVA“. Na turniru su sudjelovale ekipe klubova iz kraljevskih gradova iz BiH i Hrvatske : HNK Tomislav, NK Bosna Visoko, OFK Gradina Srebrenik, NK Vareš, NK Dinara Knin i NK Jajce.

Prema dogovoru predstavnika klubova učesnika domaćinstvo turnira će se mijenjati svake godine, prvi je održan u Jajcu a naredni će biti u Srebreniku. Osim sportskog turnir je imao za cilj i promociju turizma sa naglaskom na povijesne trenutke .

Inače, protekla dva dana dječaci uzrasta U12 i U14 natjecali su se u Sportskoj dvorani Jajce za prigodne trofeje. Prvo mjesto u konkurenciji predpionira osvojili su dječaci OFK Gradina Srebrenik koji su u finalnoj utakmici sa 2:0 savladali visočku Bosnu dok je u konkurenciji pionira Bosna savladala NK Jajce sa 3:0.

Odigran Prvi Međunarodni turnir kraljevskih gradova
OFK Gradina Srebrenik

Za najbolje igrače proglašeni su Ivan Ljubas -HNK Tomislavgrad (predpioniri) i Alem Džafić –NK Bosna (pioniri), najbolji vratari su Adnan Ahmić – NK Bosna (predpioniri) i Imran Buljubašić- OFK Gradina (pioniri), dok su najbolji strijelci Mirsad Kešetović – OFK Gradina sa 4 gola (predpioniri) i Nijaz Đugum – HNK Tomislav sa 4 gola (pioniri).Specijalne nagrade otišle su u ruke Natalije Marušić iz Jajca i Alije Muftića iz Vareša koji su bili najmlađi sudionici turnira.

Nagrade su uručili Josip Bošković, predsjednik Skupštine NK Jajce, Mirza Varenikić, predsjednik Sportskog Saveza Jajca, Nuraga Husarić predstavnik OFK Gradina, Miroslav Čalić, predstavnik NK Dinara i Ivan Banović, predstavnik HNK Tomislav. Turnir je svečano zatvorio Anto Brtan, Ravnatelj JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca

Konačan plasman predpioniri:

1.OFK Gradina, 2. NK Bosna, 3. HNK Tomislav, 4. NK Vareš, 5. NK Dinara, 6. NK Jajce

Konačan plasman pioniri:

1.NK Bosna, 2. NK Jajce, 3. OFK Gradina, 4. NK Dinara, 5. HNK Tomislav, 6. NK Vareš.

Rezultati za plasman:

utakmica za 5. mjesto (pp) NK Jajce-NK Dinara 0:3

utakmica za 5. mjesto (p) NK Vareš- HNK Tomislav 1:5

utakmica za 3. mjesto (pp) NK Vareš-HNK Tomislav 1:5

utakmica za 3.mjesto (p) NK Dinara- OFK Gradina 1:2

utakmica za 1. mjesto (pp) OFK Gradina – NK Bosna 2:0

utakmica za 1.mjesto (p) NK Jajce – NK Bosna 0:2

Pokrovitelji turnira bili su :  Federalno ministarstvo kulture i sporta  i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBK/KSB.Partneri turnira bili su: JU Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkog potencijala grada Jajca i Sportski savez Općine Jajce.

Odigran Prvi Međunarodni turnir kraljevskih gradova