U Maloj sali Općine Travnik održana je konstituirajuća sjednica Organizacionog odbora manifestacije Meokrnje 2022. godine na kojoj je za predsjednika Organizacionog odbora izabran dr. sc. Kenan Dautović a za potpredsjednika Admir Hadžiemrić.

Organizacioni odbor broji 35 članova u čijem su sastavu predstavnici boračkih organizacija sa područja Općine Travnik i SBK/KSB proistekli iz Drugog svjetskog rata i Odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995, predstavnici Mjesne zajednice i predstavnici udruženja MDD “Rahmet; Regionalni odbor Travnik, GSS Travnik; UŽ “Emina “, Turbe, bez čije pomoći i podrške ova manifestacija u organizacionom dijelu ne bi bila tako uspješna.

Na konstituirajućoj sjednici potvrđeni su i počasni članovi Organizacionog odbora manifestacije “Meokrnje 2022. godine”, akademik Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, Melika dr. Mahmutbegović, potpredsjednica F BiH, Tahir Lendo, premijer Kantona, Ljubinka Atanasijević, zamjenica presjedavajućeg Skupštine SBK/KSB i Muharem Grabus, zamjenik presjedavajućeg Skupštine SBK/KSB bez čije pomoći i podrške posljednjih godina ova manifestacija ne bi bila tako uspješna i jedna od bolje organizovanih a koji su i prisustvovali sjednici, izuzev potpredsjednice F BiH Melike dr. Mahmutbegović u čije je ime konstituirajućoj sjednici prisustvovao izaslanik Advan Akeljić.

This slideshow requires JavaScript.

Manifestacija Meokrnje 2022. godine ove godine sastoji se iz tri projekta. Najvažniji i najznačajniji projekat je naučno-istraživački Okrugli stol “Meokrnje-simbol borbe protiv fašizma” koji će se održati 22. jula 2022. godine u JU “Centar za kulturu općine Travnik” uz suorganizaciju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Na Okruglom stolu “Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma” učestvovat će akademik Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, dr. sc. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, dr. sc. Sead Turčalo, dekan Fakulteta politčkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. sc. Pavle Mijović, redovni profesor Katoličkog bogoslovskog fakulteta u Sarajevu, dr. sc. Amir Kliko, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i autor knjige Rat u Srednjoj Bosni 1992-1994, Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica “Oslobođenja”, Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, prof. dr. sc. Kenan Dautović, dr. sc. Dženan Dautović, general Armije R BiH Fikret Ćuskić i Remzija Šiljak autor monografije 7. korpusa Armije R BiH.

Kao i prethodnih godina organizovat će planinarski pohod i obilježit će 30 godina od prvog oslobađanja Meokrnja u Ratu 1992-1995 uz historijski čas da bi se mladi naraštaji podsjetili na žrtve antifašističke borbe u Drugom svjetsko ratu i Odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-1995.

Travnički muftija dr. Ahmed Adilović prije same konstituirajuće sjednice u Travničkom muftijstvu susreo se sa akademikom Mirkom Pejanovićem i upozanao sa radom i djelokrugom Travničkog muftijstva i manifestacijom “Ajvatovca”. Susretu u Travničkom muftijstvu prisustvovao je premijer Kantona Tahir Lendo a Akademik Pejanović tom prilikom izrazio je veliku zahvalnost premijeru Lendi na podršci u radu Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

Press služba manifestacije

Meokrnje 2022. godine“