Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona i Ministarstvo privrede Srednjobosanskog  kantona sa partnerima iz oblasti turizma sa područja Srednjobosanskog kantona  danas su u Republici Hrvatskoj prezentirali ukupnu  turističku ponudu Srednje Bosne.

 

Uz  podršku Turističke zajednice grada Rijeke kao domaćina, ispred Turističkog informativnog centra u Rijeci,  pored najznačajnije ukupne turističke ponude Srednje Bosne, predstavljna je i pojedinačna ponuda Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajce,  hotela Turist 98 iz Jajca, kao i lječilišta Reumal iz  Fojnice.

Direktor Turističkog ureda Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević je kazao da je Republika Hrvatska najvažnije emitivno tržište, te da su do sada u Srednju Bosnu  isključivo i u najvećoj mjeri dolazili gosti iz Dalamcije i Slavonije ovisno o sezonama.

-Cilj nam je  proširiti ponudu i na Kvarner i Istru, kao i na Primorsko-goransku i Istarsku županiju. Stoga smo danas predstavili ono što je najbolje u Srednjoj Bosni, zahvaljujući svesrdnoj pomoći pri organizaciji Turističke zajednice Rijeka koji su osigurali besplatno učešće na dva turistička štanda, te nam također obezbijedili i svu potrebnu tehničku  podršku. –  kazao je Matošević.

This slideshow requires JavaScript.

Kako je istaknuo Matošević, nakon konferencije za novinare, uslijedila je prezentacije turističkih proizvoda, te održana „B2B“ radionica s predstavnicima turističkih agencija s područja grada Rijeke, te da su  već dogovoreni prvi aranžmani i ture. Također, naglasio je da su posebno zainteresirani za outdoor turizam kao i za aranžmane za starije populacije i banjsko-liječilišne usluge.

– Ogromno je interesovanje turističkih agencija za Srednjom Bosnom, a posebno nas raduje to što su izjavili da im je Bosna i Hercegovina poprilično cjenovno prihvatljiva, kao i da kvalitetom držimo standard koji zadovoljava njihove potrebe. – istaknuo je Matošević.

Na riječkom glavnom korzu danas su dijeljeni propagandni materijali turističke ponude Srednje Bosne, prikazana foto i video prezentacija najvažnijih destinacija i atrakcija, a  članovi udruženja Vitezovi kraljevskog grada Jajce koji su učestvovali u prezentaciji kulturno- historijske i prirodne baštine Jajca posebno su privlačili pažnju, rečeno je iz Turističke zajednice SBK/KSB.

Prisutnima se obratila stručna savjetnica za turizam Ministrastva privrede Srednjobosanskog kantona Amra Livnjak koja se zahvalila za izuzetnu priliku i prezentaciju Srednje Bosne,  a direktor JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajce Anto Brtan je  prezentirao pojedinačnu ponudu grada Jajca, istaknuvši da je iznimno zadovoljan posejtom štandovima. Također, Brtan je te izdvojio brojne kulturne događaje koji se ove godine  dešavaju u Jajcu, a koji bi mogli biti interesantni i građanima Republike Hrvatske.