Sinoć je u “Vezirovom dućanu” upriličeno druženje sa poznatim bosanskohercegovačkim novinarom i publicistom, autorom brojnih dokumentarnih filmova, Salihom Brkićem.

 

Novinar koji je poznat po svojim izvještajima iz Srebrenice i istočne Bosne, ljudskim pričama koje pretočio u TV priloge i dokumentarne filmove sinoć  je sa Travničanima podjelio priče koje svjedoče o razmjerama genocida u Srebrenici.

Uz sve Salih Brkić prikazao je niz fotografija koje su zabilježene prilikom iskopavanja masovnih grobnica. Riječ je o prizorima koji govore o razmjerama genocida u Srebrenici i surovosti i nečovječnosti ratnih zločinaca.

Oni koji su došli imali su priliku da upoznaju ljudsku veličinu kroz priču iz Pakistana, kroz humanu, priču u kojoj je jedan novinar iz BiH pomogao djevočicu Rabiju Bibi.

U gradu Čikotiju Salih Brkić izgradio je i opremio kuću, gdje živi sa familijom svog daidže i pet godina slao stipendije da bi se školovala, nakon što je u zemljotresu izgubila obitelj i ostala trajni invalid.

-Bila je nabolja u školi, najbolja u mektebu. Pet godina slao sam joj stipendiju. Moja Rabija Bibi je moja peta unuka.Kada mene ne bude, kada preselim, ona će reći da je ngdje na kraju svijeta, u jednoj Bosni imala djeda Saliha i svoje četiri sestrice. – kazao je sinoć, pored ostalog, Salih Brkić.

 

Brkić: Volim Travnik i Travnik je pola mog srca!

 

Salih Brkić otkrio je da posebne simpatije gaji prema Travniku, te pojasnio:

-Travnik je grad moje rahmetli majke, mojih nene i dede, grad u kojem sam proveo dio djetinjstva i mladosti. Volim Travnik i Travnik je pola mog srca, pored Mostara i Stoca gdje sam rođen i odakle je moj babo rahmetli.

Travnik: Salih Brkić na „Danima sjećanja“ u „Vezirovom dućanu“

Bajraktarević: Približiti se narodu kroz ovakav način prezentiranja

“Vezirov dućan” nastavit će sa nizom događaja u narednom periodu koji će Travničane i sve druge goste podsjetiti na genocid u Srebrenici.

-Ideja da jedan ugostiteljski objekat započne raditi ovakvo nesto javila se u samom početku ideje o Vezirovom dućanu. Tako da sam ideju realizirala kroz Dane kulture, Dane sjećanja i Dane tradicije, jer su to bitna obilježja jednog naroda. U okviru ova tri serijala naši gosti tokom cijele godine imaju priliku da u Dućanu poslušaju lične priče iz ova tri segmenta, i budu na kafi uz priču, što je i moto Vezirovog dućana. Približiti se narodu kroz ovakav način prezentiranja je od neizmjerne važnosti. Nije bitno piti kafu, to se može svuda. No bitno je znati sa kim i gdje je piješ.- kazala je za www.travnik.grad.info  Đenana Bajraktarević, jedna od vlasnica Dućana.