Sinoć je u “Vezirovom dućanu” u Travniku promovisana knjiga putopisa i reportaža “Prvi put sa kćerkom u Potočarima”. Promotor je bila mr. Đenana Bajraktarević, a organizatori JU Gradska biblioteka Travnik , BZK Preporod Travnik i Art caffe Vezirov Dućan Travnik.

 

Prema riječima autora, Mehmeda Pargana, knjiga je nastajala tokom posljednjih desetak godina naputovanjima po Bosni: Potočari, Kušlat, Bratunac, Višegrad, cijela Hercegovina, srednja Bosna, okolina Tuzle.

-Rukovet priča, koje čine ovu knjigu, jedinstven su putopis kroz prošlost, sadašnjost, ali i naslućenu budućnost bosanskog čovjeka, posebno Bošnjaka, koji su život i postojanje, stoljećima mjerili vremenom prelaska predaka preko Drine, bilo da su prelazili svojom voljom ili voljom njihovih progonitelja. – napisala je o ovoj knjizi novinarka Almasa Hadžić.

This slideshow requires JavaScript.

Mehmed Pargan, bosanskohercegovački književnik i novinar rođen je 1971. godine u Zvorniku, a od 1990. godine živi u Tuzli.

Radio je u periodu 1995-2010. kao novinar u političkoj reviji “Slobodna Bosna” , a objavljivao je u desetak dnevnih, sedmičnih i mjesečnih novinskih izdanja, kao i u književnim časopisima. U periodu od 2010. do 2013. radi u BMG Bosanska medijska grupa Tuzla, gdje je angažiran kao urednik izdanja ove kuće. Osnivač je i urednik prvog bosanskohercegovačkog portala za turizam www.vodic.ba. Suosnivač mjesečnika “Dijaspora” koji izlazi od 2005. do 2010. u St. Louisu.

Bio je urednik u radio-stanicama “Radio Glas Drine” Zvornik i “Radio Kameleon” Tuzla, te sedmičnika “Narodne novine”, koji je također izlazio u Tuzli.

Do sada je objavio knjige poezije “U potrazi za beskonačnim”, “Na tragu svjetlosti” i “Pjesme zemlje i tla”. Piše prozu, a autor je i knjige drama “U ime naroda”, koja je izašla u izdanju Bosanke riječi iz Tuzle.

Autor je knjige “Umjetnički i stari zanati u Bosni i Hercegovini”, zatim kapitalnog djela “Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati” i knjige “Tradicionalno zanatstvo tuzlanske regije sa registrom zanatlija. Priređivač je i glavni urednik knjige Monografija Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla, u poodu 65 godina postojanja, te urednik brojnih književnih i dokumentarnih izdanja, dokumentarnih filmova i reportaža.

Autor je i priređivač knjiga “Srebrenica – dokumenti o genocidu” i “Bratunac-svjedočanstvo o nekažnjenom genocidu”.

Danas živi u Tuzli, i radi kao slobodni novinar i pisac. Izvršni je direktor Udruženja za mir obrazovanje i kreativnost.