Polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja palim učesnicima Narodno oslobodilačkog rata 1941-1945 godina i spomen obilježja borcima Armije RBiH te svečanom akademijom na platou Meokrnje ove godine obilježena je 81. godina od ustanka naroda i narodnosti BiH u Narodnooslobodilačkom ratu 1941-1945 godina i 30 godina od oslobođenja Meokrnja u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995 godina.

 

 

Kao i prethodnih godina organizovan je tradicionalni planinarski pohod od Bukovih ravnih do Meokrnja uz evociranje uspomena učesnika bitaka iz NOR-a 1941-1945 i Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina. U okviru manifestacije “Meokrnje 2022” održan je čas historije koji je podsjetio sve prisutne o značaju Meokrnja u odbrani Travnika u oba rata i kako bi se mladi naraštaji podsjetili na žrtve antifašističke borbe.

Prisutnima su se obratili akademik Mirko Pejanović, član Ratnog Predsjedništva BiH i potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, Haris Imamović, izaslanik člana Predsjedništva BiH Šefika Đaferovića, Tahir Lendo, premijer SBK/KSB, zatim izaslanik Travničkog muftije dr. Đemail Ibranović i Smajo Mekić koji je posjetio na ratna dešavanja na platou Meokrnja u Odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992-1995 s jedinstvenom porukom da se ne zaboravi i da se nikada više ne ponovi. U svom obraćanju ukazali su na obavezu prenošenja tekovina antifašističke borbe iz dva prethodna rata. Poručili su da samo zajedno svi koji njeguju historiju Drugog svjetskog rata i Narodnooslobodilačke borbe i učesnici Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 mogu pobijediti neofašizam i očuvati Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu.

This slideshow requires JavaScript.

U okviru manifestacije „Meokrenje 2022“ dan ranije u Travniku je održan naučno istraživački Okrugli stol pod nazivom “Meokrnje-simbol borbe protiv fašizma” na kojem su učestvovali predstavnici akademske zajednice iz Bosne i Hercegovine, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Instituta za istraživanje. Učesnici Okruglog stola su kroz prezentaciju svojih naučno-istraživačkih radova govorili o značaju antifašizma u aktuelnom društvenom trenutku u Bosni i Hercegovini.

Organizacioni odbor manifestacije “Meokrenje 2022” ove godine sastojao se od 35 članova u čijem su sastavu bili predsjednik dr. sc. Kenan Dautović i potpredsjednik Admir Hadžiemrić te predstavnici boračkih organizacija s područja Općine Travnik i SBK/KSB proistekli iz Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, predstavnici Mjesne zajednice i predstavnici udruženja MDD “Rahmet, Regionalni odbor Travnik, GSS Travnik i UŽ “Emina “, Turbe.

Počasni članovi Organizacionog odbora manifestacije “Meokrnje 2022. godine”, bili su akademik Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH,   Melika dr. Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH, Tahir Lendo, premijer SBK/KSB, Ljubinka Atanasijević, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine SBK/KSB i Muharem Grabus, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine SBK/KSB bez čije pomoći i podrške posljednjih godina ova manifestacija u organizacionom dijelu ne bi bila tako uspješna.

                                                                                                         

    Press služba manifestacije

     „Meokrnje 2022. godine“