Četvrtog dana obilježavanja prve kulturno-zabavne i privredne manifestacije Dani dijapore u Travniku upriličeni su brojni sadržaji i aktivnosti. Druženjem uz okrugli stol i privredne susrete, danas su se u Travniku okupili brojni uspješni privrednici kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz inostranstva, a kako je istaknuo predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Azem Ejubović, povod je uspostavljanje saradnje između privrednika, predstvanika kulture, sporta i drugih.

 

Naš cilj je da pošaljemo pozitivne signale u inostranstvo, da se u Bosni i Hercegovini može živjeti i ulagati. Mi ovih dana „sijemo“, a u narednom periodu, nadam se da ćemo ubirati plodove zajedničke saradnje i uspješnih partnerskih odnosa. – kazao je Ejubović

Manifestacija „Dani dijaspore“ se održava u organizaciji Općine Travnik i nevladine organizacije Leipzig-Travnik u periodu od 31. 07. do 05. 08. 2022. godine u Travniku, a obilježavaju je brojne kulturno-zabavne i sportske aktivnosti, te okrugli stolovi i privredni susreti.

Kako je kazao načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, ovo je bila izuzetna prilika da seprivrednici upoznaju, te da se predstave trenutni projekti i ideje s ciljem Cilj današnjeg umrežavanja privrednika i ostvarivanja saradnje.

This slideshow requires JavaScript.

Na današnjem okruglom stolu prisustvovao je i osnivač i predsjednik udruženja 5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina Edo Šabanagić koji je kazao da organizirana i koordinirana dijaspora može biti snažan saveznik u njegovanju bh. vrijednosti.

 

Danas smo u Travniku kako bismo ispitali teren, te ostvarili konekciju sa zainteresiranim partnerima, s obzirom da je vizija udruženja uspješno umrežavanje i partnersko ojačavanje bh. dijaspora koja će biti važna prekretnica u razvoju BiH na globalnoj razini. – rekao je Šabanagić.

Šabanagić je također kazao da udruženje okuplja prijatelje BiH širom svijeta, te prepoznaje veliki značaj dijaspore u razvoju BiH, s obzirom da oko polovine stanovništva porijeklom iz BiH živi u inostranstvu i uglavnom je visokoobrazovano i među najbolje integriranim useljenicima u zemljama domaćina.

Kao jedan primjer uspješnog poslovanja na okruglom stolu predstavljena je i kompanija Pharmamed koja danas upošljava preko 100 zaposlenika, te samostalno razvija vlastite proizvode i grade nova tržišta.

Tu smo da prezentujemo naše mogućnosti i kapacitete, te da u skladu sa mogućim poslovnim idejama ostvarimo saradnju i na ovaj način ojačamo vezu sa našom dijasporom. – kazala je članica Uprave Pharmamed Saira Medanhodžić – Vuk.

Kako je istaknula Medanhodžić – Vuk, jedan od razloga za učešće u manifestaciji jeste i sama činjenica da je kompanija Pharmamed nastala kao porodična ideja povratnika, u želji da se nakon ratnih dejstava vrate u svoju domovinu i započnu poslovne aktivnosti u oblasti farmaceutske industrije.