Danas je u Gradskoj biblioteci Travnik, u sklopu kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2022“, za učenike srednjih škola općine Travnik održana književna radionica na temu „Priča o vezirovom slonu“ koju su održali dr. sc. Melida Travančić, doktorica humanističkih nauka iz oblasti književnosti, književnica i književna kritičarka i dr. sc. Dženan Kos, docent na Filozofskom fakultetu u Zenici.

Melida Travančić, književnica čija je poezija prevedena na njemački, engleski, makedonski, španski, perzijski i mađarski jezik na radionici je govorila o tome na koji se način oblikuje pripovijest o jednome gradu, pojedincu, kolektivno sjećanje i pamćenje. Kako je kazala, „Priča o vezirovom slonu“ obuhvata cijelu Bosnu, koja se dalje razdvaja na mikropriče, kao i priču o velikom veziru i slonu Filu, te se na koncu priča spušta na sam Travnik. U „Priči o vezirovom slonu“ legenda se upliće u tekst, pa valja razdvojiti istinu od izmišljenog, odnosno neistine. Upravo ta legenda, po kojoj u Travnik dolazi vezir sa Filom, a koji iz legende ulazi u stvarni život, ispostavlja se kao najveći strah Travničana koji ih paralizira.

This slideshow requires JavaScript.

Dženan Kos, docent na Filozofskom fakultetu u Zenici istakao je da historijski podaci kažu da je vezir u Travnik stvarno doveo slona, te da sva ta situacija povlači pitanje Bosne i identiteta. Vezir u pripovijeci nije prisutan nego je kroz figuru slona prikazana njegova moć, te je ubijanje slona bio jedini izlaz Travničana iz situacije u kojoj su se našli.

Književna radionica „Priča o vezirovom slonu“ okupila je učenike Mješovite srednje škole „Travnik“, Mješovite srednje tehničke škole „Travnik“ i Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole „Travnik“ koji su imali priliku poslušati izuzetno zanimljiva predavanja, te interaktivno učestvovati u radionici.

U Gradskoj biblioteci Travnik održana književna radionica za učenike srednjih škola općine Travnik