Danas je u amfiteatru  Internacionalnog univerziteta u Travniku svečano zatvorena sa sa radom Mala škola antifašizma “I ja sam antifašista” koju su organizovali SABNOR SBK/KSB, Organizacija  demobilisanih boraca Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna i Bosanski kulturni krug za učenike završnih razreda srednji škola sa područja Općine Travnik.

 

Završno predavanje održao je akademik Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka BiH i član Ratnog predsjedništva BiH podsjećajući polaznike Male škole antifašizma „I ja sam antifašista“ o antifašističkoj borbi naroda Bosne i Hercegovine i značaju iste za očuvanje državotvornosti naše Domovine. U svome izlganju akademik Pejanović istaknuo je značaj ZAVNOBIH-a i ulogu Roduljuba Čolakovića u stvaranju i obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, kao i odluke koje je donosio Josip Broz Tito, podržavajući održavanje ZAVNOBIH-a, jer i davne 1943. godine postojale su želje za podjelom Bosne i Hercegovine. Akademik Pejanović istaknuo je značaj Ratnog predsjedništva BiH u Ratu 1992-1995, koje je bilo multietnično, kao i ulogu Alije Izetbegovića u stvaranju države Bosne i Hercegovine u najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu, kada je bila napadnuta i kada su želje za podjelom Bosne i Hercegovine bile izražajnije nego ikada ranije.

This slideshow requires JavaScript.

Ovom prilikom premijer Kantona Tahir Lendo uručio je monografiju 7. korpusa Armije BiH u znak zahvalnosti za učešće u projektu Male škole antifašizma „I ja sam antifašista“ i Okruglom stolu „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“ koji je održan u Travniku u julu mjesecu ove godine i koji je okupio akademsku zajednicu BiH. Premijer Kantona Tahir Lendo zvanično je zatvorio Malu školu antifašizma „I ja sam antifašista“ i uručio polaznicima diplome.

U ime organizatora Male škole antifašizma „I ja sam antifašista“ obratila se Amela Lolić, predsjednica SABNOR-a SBK/KSB i zahvalila predavačima bez čije podrške ovaj projekat ne bi bio tako uspješan a posebno se zahvalila polaznicima, učenicima MSŠ „Travnik“, koji su od 21. oktobra do 23. novembra bili aktivni sudionici i svojim učešćem doprinjeli da ovaj projekat bude uspješno realizovan, kao i na podršci Vlade SBK/KSB na čelu sa premijerom Tahirom Lendom, Općine Travnik na čelu sa načelnikom Kenanom Dautovićem i zamjenice presjedavajućeg Skupštine SBK/KSB Ljubinki Atanasijević.

 

SABNOR SBK/KSB