Prije tri decenije 25. novembra 1992. godine, na Dan državnosti BiH, u Travniku su formirane su  dvije brigade, 17. Viteška Krajiška brigada i 312. Slavna brigada. Dalji tok odbrambeno-oslobodilačkog rata pokazat će značaj ove dvije brigade koje su učestvovale i odbrani i kasnije u oslobodilačkim pohodima od Vlašića do Bosanske Krajine.

 

Tim povodom brojne delegacije iz Srednjobosanskog i Unsko -sanskog kantona položile su cvijeće na Centralnom šehidskom mezarju  i proučile Fatihu za šehide Bosne i Hercegovine.

Na svečanoj akademiji u Centru za kulturu općine Travnik prisutnima su se obratili Salko Karajlić, predsjednik Udruženja 17. Viteška, prof. dr. Kenan Dautović, načelnik općine Travnik i ratni komandant 712. Slavne brigade, Nedžad Zukanović, načelnik općine Ključ, te penzionisani general Fikret Ćuskić, ratni komandant 17. Viteške brigade.

This slideshow requires JavaScript.

-Poraziti dva agresora, organizovati brigade, operativne grupe i Korpus u tim okolnostima, veliko je historijsko dostignuće. – istaknuo je general Ćuskić.

U kulturno -umjetničkom dijelu programa nastupili su Ritmička sekcija O.Š. „Travnik, hor Elči Ibrahim -pašine medrese i Kulturno -umjetničko društvo „Karaula“.