Kantonalni sud u Novom Travniku u 2022. godini ukupno  je u radu imao 2.753 predmeta. Riješeno je 2.121 predmeta ili 77  posto predmeta od ukupnog broja u radu., a prosječna kolektivna norma suda je 105 posto.

 

Predsjednik Kantonalnog suda u Novom Travniku, Davor Kelava, istaknuo je “da ono što Sud čini kvalitetnim jeste realizacija plana rješavanja predmeta.”

– To određuje VSTV i ona iznosi 99 posto  i jako je bitno napomenuti da je pred ovim sudom prosječno trajanje postupka, po svim vrstama predmeta koji su riješeni u 2022. godini 123 dana, što nas svrstava među bolje i ažurnije sudove u FBiH. – kazao je predsjednik Suda,  Davor Kelava.

U 2022. godini ukupno u radu bio jedan  predmet ratnog zločina. Isti je završen i donesena pravomoćna osuđujuća presuda. Izrečeno je ukupno kazne zatvora u trajanju od 6 godina i 6 mjeseci prema 1 optuženiku.

Završen je jedan  predmet korupcije u kojem su dvije  osobe pravomoćno oglašene krivim i osuđene na kaznu zatvora po jednu godinu, te je donesena odluka o oduzimanju imovinske koristi od po 34.340 KM što ukupno iznosi 68.680 KM.

Kantonalni sud Novi Travnik: Postigli kolektivnu normu od 105 posto u 2022. godini

Rezultati u 2023. godini

U prvih osam mjeseci tekuće  godine ukupno je u radu  bilo 2.062 predmeta. Riješeno je 1.348 predmeta ili 65 posto predmeta od ukupnog broja u radu. Ukupna realizacija Planova rješavanja predmeta na dan 31.8.2023. godine bila je 88 posto.

Promjena odnosa prema javnosti

Iz Kantonalnog suda u Novom Travniku danas je  poslana poruka da će pravosudna institucija  u budućnosti imati veću saradnju s medijima kako bi građani bili upućeni o bitnim temama koji su od interesa za javnost, što je do sada bila jedna od najvećih zamjerki.

-Mojim imenovanjem i stupanjem na dužnost promijenit će se praksa nedostupnosti informacija od strane suda. Ubuduće će sud svakako biti na raspolaganju medijima u onoj mjeri koliko to zakon dozvoljava. – naglasio je predsjednik Davor Kelava.

Obilježavanje Evropskog dana pravde

U sklopu ovog programa, Kantonalni sud Novi Travnik  povodom obilježavanja Europskog dana pravde, 25. oktobra,  organizirat će Dan otvorenih vrata u suradnji s Centrom ženskih prava. Tema će vjerojatno biti vezana za trenutno najaktualniju temu “femicid”.