– Sa žaljenjem moram kazati da ta incijativa, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ništa neće donijeti, jer ne pravi se kuća od krova. –  kazao je za portal hronika.ba Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

 

– Ljudi očigledno ne razumiju šta je Eurotransplant i da mi za to nemamo uvjete sve dok ne budemo imali 15 – 20 kadaveričnih transplantacija godišnje i tek tada ćemo moći razgovarati sa Eurotransplantom, a ovako je to samo politički populizam, poručuje Žuljević u razgovoru sa Nađom Ridžić.

Tomislav Žuljević: Miljama smo daleko od "Eurotransplant"-a

Hronika.ba: Šta nam znači usvojena inicijativa?

Žuljević: Eurotransplant je organizacija za razmjenu organa i kako ćemo nešto mijenjati sa nekim ako to nemamo, to je praktično kao kad mijenjamo knjige, da bismo mijenjali moramo ih imati. Tako je i sa organima, Eurotransplant će priznati samo broj kadaveričnih transplantacija i kada to budemo imali moći ćemo pokucati na njihova vrata, do tada je to bacanje prašine u oči. Znači osnovni je uvjet da moramo imati 15 – 20 kadaveričnih operacija godišnje ili desetak preminulih donora i tada će Eurotransplant razgovarati sa nama, jer šta je Bosna i Hercegovina dala Eurotransplantu? Ja sam išao u Sarajevo, pokušavao razgovarati sa gospodinom Sašom Magazinovićem, ali on je izbjegao taj razgovor, znajući valjda da je sve to klasični politički populizam.

Hronika.ba: Koliko smo transplantacija imali u prošloj godini?

Žuljević: U prošloj godini smo imali povećan broj transplantacija. Od ukupno urađenih 16, UKC Tuzla uradila je 10, a u UKC Sarajevo 6 i sve su bile transplantacije bubrega. Samo četiri bile su kadaverične sa dva preminula donora, dok je ostalih dvanaest sa živih donora. Ne može se tako raditi, transplantacije moraju imati kontinuitet.

Hronika.ba: Koliko je bubrežnih bolesnika u Bosni i Hercegovini

Žuljević: U Bosni i Hercegovini je blizu tri hiljade bubrežnih bolesnika koji na životu opstaju zahvaljujući isključivo hemodijalizi od čega je nešto manje od 2.000 u FBiH. Trećina ih u FBiH ima potrebu za bubregom, ali ih je na listi čekanja tek oko dvije stotine. Međutim, pričamo najčešće o bubrežnim bolesnicima, a zanemarujemo one koji imaju oboljelu jetru i trebaju transplantaciju. Mi u posljednje 3-4 godine nismo uradili ni jednu transplantaciju jetre. Naši ljudi, zbog toga na različite načine idu izvan granica Bosne i Hercegovine, ali to nije rješenje. Moramo povećati broj kadaveričnih transplantacija. O tome ćemo u četvrtak razgovarati sa direktorom UKC Tuzla, onda ponovo sa čelnim ljudima nadležnog ministarstva FBiH. Sve dok ne povećamo broj kadaveričnih transplantacija mi za Eurotransplant nemamo uvjeta niti šansi. Bolesnim ljudima ne treba populizam, nego šansa za život, koju ako se ovako nastavi nažalost mnogi neće dočekati.