Kompanija LSI solutions iz New York-a, Sjedinjene Države, specijalizovana za razvoj visokih tehnologija koje omogućavaju endoskopske i minimalno-invazivne operacije, odlučila donirati sredstva Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) za nabavku endoskopa klase Einstein 3D sistema.

Najsavremeniji aparat za izvođenje endoskopskih i minimalno invazivnih operacija na srcu uskoro na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a

U Houston-u (USA), u sklopu 12. Reevolution Summit-a 2024. koji organizuje Houston Methodist DeBakey Heart and Vascular Center i koji važi za najprestižniji skup ovog tipa u svijetu, prof. dr Nermir Granov je održao predavanje na temu endoskopske operacije mitralnog zaliska – nove strategije.

Pored predavanja, prof. dr Nermir Granov je u sklopu state of the art MITIE lab-a kolegama kardiohirurzima pokazao i praktično izvodjenje ovih zahvata. Zbog velikog interesovanja, dogovorene su posjete kolega iz SAD-a KCUS-u, koji je pored Klinike za kardiohirurgiju univerzitetske bolnice Bon (Germany), također Training center za LSI solutions u Evropi.

BH uspjeh u oblasti medicine

– Iako se moje ime spominje, bilo bi pogrešno preuzeti sve zasluge jer one pripadaju i mojim vrijednim kolegama hirurzima, anesteziolozima, kardiolozima, medicinskim profesionalcima počevši od sale, preko intezivne njege, pa do odjela i ambulante. – kazao je profesor Granov.

Najsavremeniji aparat za izvođenje endoskopskih i minimalno invazivnih operacija na srcu uskoro na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a

Prof. Granov prvi put minimalno invazivnu kardiohirurgiju počinje 2010. godine, kada kao mladi specijalista kardiovaskularne hirurgije obavlja postdiplomski trening, a 2013. godine i doktorira iz oblasti minimalno-invazivne kardiohirurgije. Danas u svakodnevnoj praksi, preko 80% operativnog programa izvodi na endoskopski način.

Endoskopska kardiohirurgija podrazumijeva operacije na otvorenom srcu ili krvnim sudovima srca bez otvaranja grudnog koša, tj. kroz male otvore/portove uz upotrebu endoskopa visoke rezolucije ili 3D endoskopa. Pored navedenog, za ove operacije je neophodan specifični instrumentarij, te širok spektar medicinskih uređaja koji omogućavaju izvođenje ovih operacija.

Najsavremeniji aparat za izvođenje endoskopskih i minimalno invazivnih operacija na srcu uskoro na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a

LSI Solutions odlučili nagraditi rad Granova sa 100.000 dolara

Rad prof. dr Nermira Granova primijećen je i od strane LSI Solutions, s obzirom na to da je ova kompanija odlučila donirati novčana sredstva za nabavku najsavremenijeg edoskopskog stuba.

LSI Solutions je američka kompanija, stacionirana u Njujorku, sa 500 uposlenih koji rade na razvoju tehnika za minimalno invazivnu hirurgiju. Nezahvalno je spominjati imena, ali bih želio  iskoristiti priliku da se zahvalim prije svega svojim učiteljima, prijateljima i kolegama koji me inspirišu, a posebno dr Jude Sauer na svim otkrićima i inovacijama koji olakšavaju rad kardiohirurga i osiguravaju bolje operativne rezultate kod pacijenata.