Ovo  su podaci  kantonalnog Saveza udruženja penzionera/umirovljenika,u čijem je članstvu cca polovina od 40.000 srednjobosanskih penzionera, pa je očigledno da je umrlih nažalost puno više.

 

Prema zvaničnim podacima Saveza udruženja penzionera/umirovljenika Srednjobosanskog kantona, u prošloj  godini umrlo je  1.003  penzionera od 21.103 koliko  ih je registrirano u članstvu ovog Saveza  u deset općina.

VIŠE OD HILJADU PENZIONERA UMRLO U PROŠLOJ GODINI U SREDNJOBOSANSKOM KANTONU

Najviše je umrlih registrirano u Travniku (351), potom u Bugojnu (149) i Donjem Vakufu (131). Iako je od 40.000 ukupnog broja penzionera njih  tek polovina u Savezu, te još oko 6.000 okupljenih oko Županijske udruge umirovljenika, zajedničko im je svima siromaštvo.

VIŠE OD HILJADU PENZIONERA UMRLO U PROŠLOJ GODINI U SREDNJOBOSANSKOM KANTONU

Tragično zvuči podatak da njih 25.000 zvali se  penzioneri  i umirovljenici prima najnižu penziju koja je za januar 2024.godine sa povećanjem od 5 posto  isplaćena u iznosu od 564 KM. Kada plate režije i lijekove ne ostane im gotovo ništa. Izuzev čekanja kraja i mjesta u statističkim podacima o broju umrlih, koji su posljedica siromaštva i  beznađa  u koje  su dovedeni populističkim i političkim rješenjima.

 

Nađa Ridžić/foto: EHOTravnika