Danas su u Travniku predstavnici Vlade Federacije BiH, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, te Grada Zenica i općina Travnik, Novi Travnik i Busovača potpisali Sporazum o imenovanju Upravnog odbora projekta Regionalnog vodovoda Plava voda.

 

-Ovo je  jedan novi korak u implementaciji ovog značajnog projekta. Teško je precizirati kada se može očekivati početak radova. Mi bi sretni bili kada bi koncem ljeta pokrenuli neke radove. – kazao je u izjavi medijima, Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona.

Projekat Regionalnog vodovoda Plava voda vrijedan je 22 miliona eura, a finansiran je kroz kreditne linije od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) u iznosima od po 11 miliona eura.

Potpisan Sporazum o imenovanju Upravnog odbora projekta Plava voda

-Projekat Plava voda je daleko najkompleksniji projekat koji je proveden na ovom području. Ovo je jedan od bitnijih momenata jer se radi o formiranju Upravnog odbora projekat,a to je jedno specijalno tijelo koje će nadgledati samu implementaciju projekta. Što se tiče raspisivanja tendera ja mogu reći da je preduzeće spremno jednim pritiskom  na dugme da objavi  odabir izvođača i nadzora na stranici Evrospke banke za obnovu i razvoj (EBRD).  – kazao je Ernad Granić, direktor JP Regionalni vodovod Plava voda.

Iako su prilikom prošlogodišnjeg potpisivanja sporazuma sa EBRD o kreditnom zaduženju učesnici projekta najavljivali početak radova ovog proljeća, sada je sasvim izvjesno da od toga nema ništa i da se početak radova može očekivati krajem ljeta.