„Zaboravite sve dosadašnje klišeje o balkanskoj pop glazbi. Švicarski dečki migrantskog porijekla nam sviraju onako kako njihov život zvuči.“ Ovako nacijonalni švicarski Radio SRF3 predstavlja bend „Šuma Čovjek“, čiji upečatljivi naziv predstavlja doslovni prevod naziva jedne ulice u Zürichu.

 

Desetoročlani sastav muzičara iz Švajcarske, BiH, Alžira, Izraela i Mađarske motive sevdaha, polke, brass, world i jazz muzike upotpunjuje pjevanjem na B/H/S jeziku, arapskom, francuskom, engleskom, romskom i španjolskom jeziku.“Šuma Čovjek“ nudi sanjive i razdragane pjesme otpjevane iz srca i upućene svim veselim ljudima kojima je stalo do toga što se zbiva u svijetu oko njih.

Krajem februara/ veljače 2018. godine objavili su album „No Man's Land“ kao autorski narativ o domovini, identitetu, i navigaciji između dva različita svijeta kultura i jezika.

Jedan od pjevača i pisac tekstova je Ivica Petrušić, porijeklom iz Guče Gore kod Travnika. Njegovo osjećanje zavičajne bliskosti bilo je poticaj da u Travniku i okolini bend snimi video spot za singl „Odakle“. Slijedom interesovanja za miješanje kulturnih uticaja, u video produkciji početkom marta 2018. godine sudjelovali su umjetnici iz Švicarske, BiH, Hrvatske i Srbije.

 

 

Noćna scena u kojoj članovi KUD „Vrgorska Krajina „ plešu nijemo kolo snimljena je pred začudnim kenotafima protomajstora Bogdana Bogdanovića u srednjoj Bosni. Pjevači Ivica Petrušić i Hafid Derbal, glumci Milica Sužnjević i Branko Perišić, i lokalni akteri vode nas kroz melanholičnu atmosferu ljubavne pjesme „Odakle“ po različitim lokacijama u Travniku i Gučoj Gori.

Autori spota su Jelena Gavrilović i Marko Milovanović.