Predstavnički dom američkog Kongresa sinoć je izglasao opoziv aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Opoziv Trumpa je izglasan nakon jako duge sjednice, ali važno je istaći da to ne znači da će Donald Trump biti smijenjen sa dužnosti. Konačnu riječ o eventualnoj smjeni Trumpa će morati reći američki Senat na sjednici koja će se održati u januaru 2020. godine.

Ovo je treći put u historiji SAD-a da je Kongres izglasao opoziv predsjednika koji je sada protiv Trumpa i zvanično pokrenut.

Prije Trumpa, opozvani su Andrew Johnson (1868.) i Bill Clinton (1998.), ali je Senat odbacio optužbe u oba slučaja. Richard Nixon se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

Inače, za Trumpov opoziv se glasalo preko dvije tačke optužnice o opozivu, a radi se o zloupotrebi položaja i opstruiranju rada Kongresa.

Prvo se glasalo po optužnici za zloupotrebu položaja gdje je potrebno najmanje 216 glasova da dođe do opoziva. 230 je bilo ZA, 197 protiv. Nijedan republikanski zastupnik nije dao svoj glas za opoziv.

Druga tačka protiv Trumpa bila je ometanje rada Kongresa za vrijeme istrage o odnosu sa ukrajinskim zvaničnicima. 229 demokratskih zastupnika bilo je ZA opoziv, dok su opet svi republikanci glasali protiv opoziva uključujući i troje demokrata.

Sjednica Senata na kojoj će se glasati o konačnom opozivu Trumpa se očekuje u januaru 2020. godine, a šanse za smjenu nisu naročito velike jer republikanci imaju većinu u Senatu.