Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić podnio je ostavku na funkciju državnog ministra. Kazao je da su razlozi potpuno principijelne prirode i da “nema nikakvih tenzija, nervoza, polemika”.

 

Novinarima u Sarajevu rekao je da je učešće njegove stranke na državnom nivou završena priča, stranka je na federalnom nivou u tehničkom mandatu, dok zasad neće biti promjena kad je riječ o Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo, gdje je SBB također u vlasti s koalicijskim partnerima.

 

Radončić je već ranije u utorak najavio izlazak iz vlasti na državnom nivou, a za to je naveo tri ključna razloga: neslaganje o načinu rješavanja migrantske krize u zemlji, aferu “Respiratori”, u kojoj je jedan od osumnjičenih i federalni premijer Fadil Novalić, te neslaganje između tri ključna koalicijska partnera na državnom nivou: Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH). Te tri stranke, prema Radončićevom mišljenju, “drže Vijeće ministara kao taoca”.

-Razlozi su principijelne prirode, nema tenzija ni nervoza. Zahvaljujem se SDA što je omogućila meni i SBB-u da budemo u parlamentarnoj većini i Vijeću ministara. Međutim, pojavile su se strateške razlike po pitanju problema u Bosni i Hercegovini, rekao je Radončić.

Poručio je da je za legalnu deportaciju 9.500 ilegalnih migranata, za koje smatra da su veliki sigurnosni rizik za zemlju, dok su se od takve njegove politike ogradili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, oboje iz SDA.

Također je rekao kako ne želi reći da je premijer Novalić kriv i da ne želi o tome odlučivati, ali da su pritisci na pravosuđe veliki i da ne želi biti dio toga.

-U ovom procesu ne vidim ništa antibošnjačko. Praviti metu od tužilaca – ja ne mogu gledati, a ne reagovati”, rekao je Radončić, odgovarajući tako na optužbe iz SDA da je hapšenje Novalića zbog sumnje u umiješanost u nabavku medicinskih respiratora za Federaciju BiH posredstvom poljoprivrednog gazdinstva zapravo udar na Bošnjake.